Wereldwijd zal het aantal vrouwen in de overgang de komende dertig jaar verdubbelen. Waarom is het voor veel werkgevers dan toch geen issue? “Werkgevers willen in hun vitaliteitsbeleid geen onderscheid tussen mannen en vrouwen,” stellen 'overgang-specialisten' Susanna Hietbrink en Marret Kramer van Werkende Weg. “Werkgevers leggen domweg de relatie niet tussen overgangsklachten en ziekteverzuim,” stelt Catherine van Heest, directeur van Care for Women. “Sterker nog, werkgevers staan he-le-maal niet stil bij de overgang. Het is een enorm taboe.” Zonde want, het is dure zorg die gemakkelijk is terug te dringen als de klachten bij de wortel worden aangepakt. Met medicijnen, (hormoon)therapie, leefstijladviezen. Maar ook met simpele tips. 

TIP #1 Breng zowel hinder als kansen in kaart

Hinder: Vaak begint het met stemmingswisselingen. Dan volgen de opvliegers, slecht slapen, hartkloppingen, gewrichtspijnen, depressieve klachten, vermoeidheid, droge ogen, verminderd libido, menstruatieklachten, urineverlies en vergeetachtigheid. Een greep uit de klachten waar het gros (tachtig procent) van de vrouwen rond haar 45ste levensjaar mee te maken krijgt. En helaas: de symptomen zijn niet na een halfjaar weg. Overgangsklachten duren gemiddeld zo’n zeven tot tien jaar.
Kansen: Behalve het uitblijven van een risico op zwangerschap, spelen menstruatie, bijbehorende pijnen en hormonale schommelingen geen rol meer. De overgang kan het begin inluiden van een tweede carrière of de van nieuwe talenten. Ook blijken veel vrouwen na de overgang veel besluitvaardiger.

TIP #2 Maak het onderwerp – waarover nogal eens lacherig wordt gedaan – bespreekbaar

Verspreid brochures. Verzorg een presentatie. Ga met elkaar in discussie. Organiseer een workshop over vrouwengezondheid met als thema de overgang. Noem het desnoods een healthprogramma dat u zowel voor zowel mannen als vrouwen apart organiseert: vrouwengezondheid en mannengezondheid. Probeer de overgang vervolgens bespreekbaar te maken. Heeft u (of de leidinggevende) of de medewerker moeite met het onderwerp – want: te intiem, privé – dan kunt u iemand ook naar de huisarts of bedrijfsarts sturen en na afloop informeren hoe het was. ‘Marjan komt bij jou, kijk eens of het om overgangsklachten gaat.’ Zorg dat bedrijfsartsen goed op de hoogte zijn van de impact die de overgang heeft op vrouwelijke werknemers. 


TIP #3 Signaleer en erken de klachten

Vrouwen doen dat zelf te weinig, de leidinggevende ook, zelfs bij bedrijfsartsen heerst onvoldoende awareness. Klachten worden vaak niet direct toegeschreven aan de overgang. Want een vrouw in die levensfase heeft wel meer om zich druk om te maken. Puberende kinderen, het lege-nestsyndroom, kwakkelende (schoon)ouders, een vriendin met kanker, relatieperikelen. Gevolg: klachten worden gebagatelliseerd of toegeschreven aan de hectische levensfase waarin ze verkeert. Vervolgens gaat ze door. Te lang. En wordt werken onhoudbaar.TIP #4 Sta open voor aanpassingen in werk


Vrouwen in de overgang gaan andere eisen stellen aan hun werk en werkomgeving. Ook waarderen ze de betekenis van het werk kritisch(er) en niet zelden achten vrouwen de tijd rijp om nog een keer iets heel anders te gaan doen. Stel flexibeler werktijden en meer autonomie voor, daar gedijen ze beter bij. 


Op de hoogte blijven? Registreer dan hier en ontvang elke twee weken de nieuwsbrief van People Business in uw mailbox.