Beeld: Getty Images 

Het zelf opschrijven van leermomenten en het (terug)lezen van tips en ambities zorgt ervoor dat professionals zich blijven ontwikkelen. Dat is de ervaring van Alex Baggerman, directeur customized solutions van Schouten & Nelissen. En om dat leerproces te stimuleren, is samen met Belmondo Books, uitgever van boeken en apps voor medewerkers van bedrijven, een informatief en tegelijk persoonlijk notitieboek ontwikkeld. 

#1 Voor wie is My Career Notes bedoeld?

“Voor iedereen die aan de slag wil met persoonlijke ontwikkeling. Denk aan beginnende professionals die bijvoorbeeld vragen hebben over het nut van mindfulness, het stellen van prioriteiten en hoe time management werkt. Maar zeker ook voor de meer ervaren werknemers van kleinere bedrijven die via hun werkgever niet allerlei trainingen aangeboden krijgen en graag zelf aan de slag willen. De tips zijn er voor iedereen en elke lezer kan er iets uithalen waar hij of zij iets aan heeft.”

#2 En wat staat er zoal in?  

My Career Notes is een zakelijk notitieboek in handig pocketfotmaat. Het omvat vele voorgedrukte lijstjes om zelf in te vullen, bijvoorbeeld 'Mijn sterke punten', 'Vaardigheden die ik wil ontwikkelen' en 'Must-read managementboeken'. Naast je eigen lijstjes om in te vullen vind je waardevolle quotes, een interview met jezelf, een test om je huidige werk te beoordelen en meer dan 250 krachtige tips over onder andere (time)management, lichaamstaal, mindmappen, onderhandelen, presenteren en social media in je werk. Het is echt een persoonlijk boekje waar je in kunt schrijven en strepen en je eigen stappenplan kunt creëren.”

#3 Het helpt dus om beter te worden in je werk?

“Als je bewuster bezig bent met je werkzaamheden, dan bereik je meer. Denk aan de 70:20: 10-regel. 70% leer je door te werken, 20% via coaching en feedback en 10% door training en cursussen. Je kunt een presentatie wel tig keer oefenen, maar als je hem echt geeft, steek je er veel meer van op. Je kunt dan reflecteren en de volgende stap maken. In dit boekje schrijf je die ervaring op en daar ga je mee aan de slag.”

 #4 Reden genoeg dus voor werkgevers om personeel een boek te geven?

“Zeker! Ik vind dat je heel je leven met leren bezig moet zijn. Pak die momenten voor jezelf om even over de schutting te kijken naar wat er nog meer is. Dit boekje helpt daarbij. Stel: je hebt een kantoorbaan en onderhandelt nooit. Als je dan de tips over onderhandelen leest, haal je er toch iets uit dat je in je eigen functie gebruiken kunt. Met dit boekje willen we zaadjes planten en mensen prikkelen om iets te leren zonder dat ze wisten dat ze het wilden weten.”

#5 Is er bewust gekozen voor een papieren uitgave?

“Volgens het toonaangevende zakentijdschrift Forbes is het op papier - en dus niet digitaal - opschrijven van ervaringen, ideeën en ontwikkelingen één van de beste strategieën om meer over jezelf te weten te komen en je toekomstige prestaties aanzienlijk te verbeteren. Zelfs in een tijdperk waarop alles digitaler wordt en onze telefoons volstaan met appjes. Hoeveel van die appjes gebruik je eigenlijk echt? Volgens mij helpt het juist om iets tastbaars te hebben, dat je op je nachtkastje legt en waar je in een moment van rust even doorheen kan bladeren.”

Lijkt het u leuk om My Career Notes te lezen én in te vullen? People Business mag 5 exemplaren weggeven. Stuur voor 2 februari een mail naar Anne.Smink@unique.nl om er één te bemachtigen. Uit de inzenders trekken wij 5 gelukkigen. Deze krijgen vanzelf bericht hierover.