Een gebrek aan carrièremogelijkheden is voor Nederlandse werknemers in alle sectoren een groot probleem. Om verder te komen in hun loopbaan voelt maar liefst 53 procent van de professionals zich genoodzaakt over te stappen naar een andere werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van wereldwijd adviesbureau Willis Towers Watson.

De 'Global Workforce Study', die Willis Towers Watson dit jaar wereldwijd uitvoerde onder meer dan 36.000 werknemers, laat zien dat werkgevers het risico blijven lopen dat ze hun beste mensen aan de concurrentie verliezen. Het ontbreken van doorgroeimogelijkheden is hiervan de belangrijkste oorzaak. 

Doodlopende baan

"Bedrijven krijgen het lastig wanneer zij onvoldoende aandacht hebben voor carrièremanagement”, licht Angel Hoover, Hoofd Talent Management & Organizational Alignment Practice EMEA bij Willis Towers Watson, toe. 

“De term 'doodlopende baan' werd vroeger gebruikt voor ongeschoold, laagbetaald werk. Helaas is het tegenwoordig ook steeds vaker van toepassing op hoogopgeleide functies, waarbij werknemers het gevoel hebben slechts beperkt kans te zien vooruit te komen (en financieel succesvoller te worden) binnen hun organisatie.”

Een belangrijk onderdeel van het aantrekken en vasthouden van talent is het actief ondersteunen van mensen bij het bereiken van hun doelstellingen, zodat ze hun carrière naar een hoger niveau kunnen tillen. Als dat niet gebeurt verliezen ambitieuze werknemers hun betrokkenheid en gaan op zoek gaan naar een nieuwe functie. “Dat gebeurt zelfs als andere aspecten van hun werk - zoals beloning, secundaire arbeidsvoorwaarden en de bedrijfscultuur - wel aan hun verwachtingen voldoen”, zegt Hoover.  

Interne communicatie

Opvallend is dat volgens een ander recent onderzoek van Willis Towers Watson naar talentmanagement en beloning - de 'Talent Management and Reward Study' - bijna 70 procent van de werkgevers vindt dat zij hun mensen voldoende carrière ontwikkelingsmogelijkheden bieden. 

Hoover: "Bedrijven merken dat professioneel carrièremanagement op de lange termijn zorgt voor meer toewijding bij werknemers. Het verschil van opvatting over aanwezige carrièremogelijkheden tussen werknemers en werkgevers kan te maken hebben met een doorgaans gebrekkige interne communicatie over carrièremanagementprogramma's. Vaak zien we dat die communicatie zich onvoldoende richt op groeimogelijkheden, mentorrelaties en ontwikkelingsopdrachten.”

Kom in actie: Ontwikkel talent in je organisatie

Nadat je het talent in je organisatie hebt ontdekt is het tijd om je talent te ontwikkelen. Maar wat is daarvoor nodig? Wat beweegt je medewerker? Welke rol heb jij, medewerker én je organisatie?

In het Unique webinar Ontwikkel talent in uw organisatie doen Ruben Timmerman van Springest en Tim van de Vorle van Goodhabitz uit de doeken wat er komt kijken bij het ontwikkelen van talent.
Zij staan gedurende een half uur stil bij de volgende onderwerpen:

• Intrinsieke en extrinsieke motivatie
• Regie bij de medewerker
• De lerende organisatie
• Praktische tips om talenten verder te ontwikkelen

Webinar Unique ontwikkel talent

Beeld: Getty Images