Beeld: Getty Images

4 tips voor werknemers met een baan:


#1 Wees weerbaar en wendbaar
Voor iedere werknemer met een baan geldt: Zorg dat je weerbaar en wendbaar bent, ofwel: word niet te afhankelijk van je huidige werk en je werkgever. Want in de veranderende wereld waarin we nu werken, kun je vandaag succesvol zijn en morgen waardeloos. Ofwel: het draait niet alleen om het bezitten van de juiste vaardigheden voor je huidige functie, maar om potentie: ben je in staat om nieuwe vaardigheden te leren? Blijf jezelf dus ontwikkelen en zorg dat je steeds proactief aan de slag bent. 

#2 Zie je zelf als een voortdurende loopbaankandidaat
Hoe blijft je medewerker goed, gezond en met plezier aan het werk? Hoe zorgt hij dat hij zijn talenten ten volle benut? En hoe ziet hij z’n toekomst? Het is belangrijk dat medewerkers voortdurend stil staan bij dit soort vragen. Dit vergroot hun duurzame inzetbaarheid. Twijfelt je medewerker over de antwoorden op deze vragen, bespreek ze dan samen. Ook leuk: ga met een aantal collega’s of vrienden in dialoog over werk en toekomst via het Duurzame inzetbaarheidspel, met vragen als: Wat wilde je als kind worden? Wat ben je nu? Wat wil je worden ‘als je later groot bent?’ Grote kans dat je naar huis gaat met het idee: Yes, ik weet weer wat ik wil. Hebben? Het spel (KoersKaart - Duurzame inzetbaarheid) is verkrijgbaar via Managementboek.nl 

#3 Vraag om ontwikkelbudget
Heeft jouw  werknemer voor zijn ontwikkeling scholing nodig? Wijs je werknemer op het ontwikkelingsbudget. Denk aan het inhuren van een (loopbaan)coach, het volgen van verschillende (netwerk)cursussen en opleidingen. En hoe concreter de vraag van je medewerker; hoe beter. Je kunt hiervoor vaak financieel een beroep doen op het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds)  van de branche waarin jullie werken. 

#4 Ruil eens van baan
Heeft jouw medewerker een hekel aan klassikaal en theoretisch leren? Of baalt hij van zijn werk, maar heeft hij geen idee wat hij wel wil? Wijs hem of haar op de mogelijkheid van een soort snuffelstage of tijdelijke banenruil in een andere branche of binnen de eigen organisatie, maar ook daarbuiten zijn kansen om een dag van baan te wisselen, bijvoorbeeld via dagvandemobiliteit.nl, jobswop.nl, banenruil.nl, baan-ruilen.nl


3 tips voor werknemers die hun baan (dreigen te) verliezen:


#1 Leer van de (jongere) collega en andersom
Is je medewerker onzeker over zijn (hogere) leeftijd? Heeft hij het gevoel dat jongeren/jongere collega’s hem (digitaal) hopeloos voorbij streven? Realiseer: andersom valt er voor hen ook nog een hoop te leren. Wissel tips en tricks met elkaar uit. Zij kunnen je medewerker vast helpen. Denk aan het aanmaken van een Linkedin-profiel of elektronisch cv, het maken van een Facebook-pagina. Andersom kan jouw werknemer jongeren met levenservaring en mensenkennis tips geven. Denk aan omgaan met klanten en klantenruzies, efficiënte planning en organisatie. 

#2 Blijf in beweging
Werknemers die thuis komen te zitten, hebben (na verloop van tijd) vaak moeite met het zinvol invullen van hun dagen. Geef hen mee: Maak voor jezelf een bucketlist van dagelijks minimaal één en maximaal drie opdrachten. Denk aan concrete taken als: vrijwilligerswerk zoeken, lid worden van bijvoorbeeld de Medezeggenschapsraad op de school van zijn kind(eren) of een buurtbarbecue organiseren. 

#3 Verkoop jezelf tijdens sollicitaties
Dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je werknemer nog nooit van werkgever is geswitcht. Want hoe weet hij dan wat hij waard is op de arbeidsmarkt? Laat werknemers in sollicitaties vooral hun onderscheidend vermogen benadrukken: hun levenservaring, hun mensenkennis, hun vakmanschap. Grote valkuil is dat ze zich te bescheiden opstellen. Niet doen! Adviseer je medewerker te durven vragen om die dingen die hij echt wil en zoekt in een baan.

*Aukje Nauta is organisatiepsycholoog en verbonden aan de UvA, eigenaar Factor Vijf Organisatieontwikkeling, en expert in arbeidsrelaties en duurzame inzetbaarheid.