Unique testte de kennis van collega’s en we delen de leerpunten

'Unique discrimineert niet en dat laten we zien' is het thema van een plan dat 26 weken centraal staat bij Unique. Deze 26 weken begonnen vorige week met een kennisquiz. Wat is de kennis van consultants, managers en directie over diversiteit en gelijke kansen en waar ontbreekt het ons aan kennis en moeten we bijsturen? Ruim 400 collega’s namen deel aan de quiz. Het merendeel van de collega’s wist de vragen goed te beantwoorden, maar nog niet iedereen. En we streven natuurlijk naar een score van 100%. Daarom ook ons 26 weken plan.

En omdat wij geloven in de kracht van het delen van kennis, geven we hier inzicht in de vragen en antwoorden die net wat lastiger zijn in de dagelijkse praktijk.

#1. Vacaturetitel m/v

Iedereen gelijke kansen begint al bij het schrijven van een goede vacaturetekst. Of nog eerder, bij de titel van de tekst. Werf je een receptioniste of receptioniste m/v? Een docent, docente of docent m/v? De ene functietitel vertelt meer over het gewenste geslacht van een sollicitant dan de andere. Bij docenten of artsen denken we meteen aan een man of vrouw. Receptionistes verwijzen direct naar een vrouw. Bovendien heeft een receptionist een andere baan dan die receptioniste. De oplossing? Altijd m/v toevoegen aan de titel van een vacature.

#2. Vacaturetekst

Veel voorkomende valkuilen in de teksten van vacatures hebben te maken met een (onbewust) verwachtingspatroon of vooroordeel. Mag je vragen om een ‘sterke man’ als iemand koelkasten moet sjouwen? Nee, want dan sluit je uit op basis van geslacht. En hoe zit het met die bijbaan voor een student? Opnieuw niet juist, want waarom zou een man van bijvoorbeeld een jaar of vijftig geen bijbaan kunnen zoeken en is een bijbaan eigenlijk niet gewoon hetzelfde als een parttime baan?

 

Een ander voorbeeld is de werkervaring. Mag je vragen naar minimaal vijf jaar werkervaring in eenzelfde functie? Jazeker, als je die werkervaring nodig hebt voor het niveau en de werkzaamheden van die baan. Vragen om maximaal vijf jaar werkervaring is weer niet juist, want dan sluit je kandidaten met meer werkervaring uit En hoe stel je de gevraagde werkervaring vast? Maakt het een verschil of je parttime of fulltime werkte? Of reken je de parttime uren terug naar fulltime jaren? Op allebei die vragen is het antwoord nee.

#3. Accentloos Nederlands

Spreek jij accentloos Nederlands? Of de collega waarmee je samenwerkt? Vrijwel niemand spreekt accentloos Nederlands. En door ernaar te vragen sluit je meteen heel veel sollicitanten uit. Maar wat mag wel als het voor de vacature nodig is als sollicitanten de Nederlandse taal goed beheersen? Door juist daarnaar te vragen. Naar een goede beheersing van Nederlands. Net zoals bijvoorbeeld bij de Engelse taal.

#4. Geloof

Een streng Gereformeerde school zoekt docenten (m/v) en mensen met een ander geloof worden afgewezen. Mag dat? Ja, religieuze instellingen mogen, als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden, selecteren op grond van godsdienst. Voor deze school is het van belang dat een leraar dezelfde grondslag heeft als en past bij het beleid van de school. Mag een slager vragen om een Islamitische slager? Nee, voor die vacature mag je niet vragen naar een bepaald geloof. Belangrijk dan zijn de juiste certificaten of is de werkervaring. Niet het geloof.

Ons 26-weken plan

Unique streeft naar een arbeidsmarkt met plaats voor iedereen. Die arbeidsmarkt is nog niet de praktijk in Nederland. Maar we doen er alles aan om bij te dragen. En dat begint met het delen van kennis. Met opdrachtgevers, kandidaten en collega’s. En op People Business, hier.