Ooit gehoord van de self-fulfilling prophecy? Een voorspelling die – omdat ie nu eenmaal gedaan is - onvermijdelijk gaat uitkomen? Het leven zit er vol mee. Kleine en grote gedachten razen door jouw hoofd en bepalen deels de uitkomst van de gebeurtenissen. En nee, dit is geen zweverig verhaal. Dit gaat over hoe door het brein te prepareren en bepaalde gedachtepatronen aan te leren succes een veel voor de hand liggender resultaat wordt. En het is ook geen rerun van The Secret, waar het simpele ‘succes willen’ en dat uitspreken, het basisingrediënt is voor succes.

Toch lijkt het er wel een beetje op. Succes begint bij een gefocuste geest. Een mindset die de ruis die de omgeving op jou loslaat minimaliseert en die jouw energievretende negatieve gedachten naar de achtergrond dringen. 

Train de ‘mind’

De ‘mind’ is dat deel van de persoonlijkheid waarmee we de interactie met de buitenwereld aangaan, waar we nieuwe dingen leren en waar de cognitie huist. Het is ook waar we onze emoties ervaren. Het is het schakelcentrum tussen ‘ons’ en de buitenwereld. Dit centrum kan getraind worden. Door oefeningen die ons beter leren leren, die de concentratie verhogen en door de spanningsboog die dit deel van het brein heeft te herkennen en te leren manipuleren. Belangrijk is om dit deel van jouzelf te onderkennen als belangrijk en iets dat afzonderlijk aandacht verdient. 

Train het lijf

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is waar. Dat betekent dat het slapen aandacht verdient. En het bewegen. En de ontspanning. Er zijn veel kleine trucjes om het lijf op peil te houden. Die onderbrengen in dagelijkse patronen zorgt voor de nodige energie om inderdaad te kunnen presteren. Door flink te bewegen maakt het lijf ook stoffen vrij die de omgang met stress en spanning – beide kunnen verlammend werken op het brein - aanzienlijk verbeteren. 

Train de geest

Toch een zweverig stukje? Nauwelijks. Maar ook de geest verdient aandacht. De geest is wat je er zelf van maakt. Jouw geloof – of ongeloof - huist er. Toch gebeurt er veel in de geest. Het is ook waar jouw gevoel van comfort, van gemak of van zekerheid een plek vinden. Of de tegenpolen daarvan. En als je onrustig bent, dan voelt je dat in het lijf. Als je oncomfortabel bent, dan kleurt dat alle waarnemingen die je doet. Het kleurt alle ervaringen die in ‘de mind’ worden verwerkt. 

Leestip!

Vertrouwen bouwen

De vraag die rest is hoe dan te trainen? Dat is een kwestie van kleine stapjes. Begin met het stellen van zeer haalbare doelen. Als de lat te hoog ligt, dan is falen de logische en onvermijdelijke uitkomst. Leg de lat laag. Maar wel elke keer een stukje hoger. Het gaat niet om waar je begint met het hebben van succes, het gaat erom dat jouw succes elke dag ietsje omvangrijker is. Dat proces op zijn beurt versterkt de geest en ‘the mind’. 

Ga uit van onschuld

Succes komt in series. Succes is kwetsbaar. Niet zozeer in de echte wereld, maar het wordt meestal onderuit gehaald door jouw eigen gedachten. Jouw eigen negativiteit. Dus als iemand niet direct terugbelt neem je al aan dat er geen behoefte is aan contact of het ingediende voorstel slecht is. Iemand wil geen zaken met jou doen. Die gedachten zijn een aanslag op jouw mindset. Ze vreten energie. Probeer jezelf te houden aan het uitgangspunt van de rechtstaat, onschuldig tot het tegendeel is bewezen. En vervang daarbij het woord onschuldig door succesvol. 

De succeslijst

Nog een manier om de mindset in standje succes te krijgen. Maak lijstjes. Simpele to do lijstjes. Het maakt jou niet alleen effectiever, maar het afvinken van weer een afgeronde taak is ook een klein feestje waard. Zo’n lijst is daarnaast ook een logboek van de kleine overwinningen die je gedurende de dag boekt. Als je het gevoel hebt niks waard te zijn, te verzanden in de kleine tegenslagen die er ook bij horen en de actie in passiviteit omslaat kan een blik op jouw lijst met prestaties net dat zetje zijn.