Vacatures

Veelvoorkomende foutjes in vacatureteksten los je op door gewoontes af te leren die, zo lijkt het, beroepsgerelateerd zijn.  Een paar voorbeelden daarvan uit vacatureteksten:
  • werkzoekenden schrijven een cv, geen CV;
  • je volgt een hbo-opleiding of hebt een mbo-diploma. Ook hier geen hoofdletters;
  • sollicitanten zijn niet opzoek naar een baan, ze zijn op zoek.

Workshops

Bovenstaande voorbeelden pakt Unique op tijdens workshops voor consultants. Tijdens deze workshops gaan collega’s bestaande functieprofielen herschrijven. Met extra aandacht voor taal, inhoud en natuurlijk de vindbaarheid van vacatures. Hardnekkige taalmisverstanden (full-time of fulltime?) los je direct op tijdens de trainingen. En natuurlijk kijken we naar de manier waarop je sollicitanten meteen overtuigt om te solliciteren op juist die vacature bij jouw bedrijf. Maar hoe pak je een hardnekkiger probleem aan, zoals de d/t-kwestie? Of het al dan niet samenvoegen van twee zelfstandig naamwoorden?
Een eerste tip is woordenlijst.org. Zonder die site schrijf ik liever geen tekst. Want hoe schrijf je up-to-date? En hoe was het ook alweer met hobby’s? Natuurlijk geeft de woordenlijst ook voorbeelden van grammatica, zoals de vervoeging van werkwoorden. Maar waarom niet oefenen in een digitale omgeving?

Taalvaardig

Taalvaardig is een online programma waardoor werknemers zelf aan de slag kunnen met de Nederlandse taal. Je maakt eerst een toets, waarmee je in 40 vragen test hoe jouw taalkennis is. Na afloop van de toets zie je meteen de uitslag die in het programma wordt gevisualiseerd met een taal-DNA. Zo weet je precies op welke onderdelen je goed scoort en welke nog wat meer aandacht nodig hebben. De digitale taalcoach geeft heel gericht aan welke onderdelen je moet verbeteren om uiteindelijk op het gewenste niveau te komen. Vervolgens ga je op je pc, tablet of smartphone aan de slag in een eigen digitale leeromgeving, die samengesteld is door topneerlandici. Je leest de uitleg over een onderwerp, zoals over de werkwoorden in de verleden tijd en leert hoe je deze kunt vervoegen met behulp van ’t ex-kofschip. Daarna maak je de bijbehorende oefeningen. Deze dragen allemaal bij aan je taalniveau ofwel je taal-DNA. Als je taalniveau voldoende is, kun je het programma afsluiten met een officiële taaltoets op B2- of C1-niveau. Na het behalen van deze toets, ontvang je een officieel certificaat met het Keurmerk Spelling van de Nederlandse Taalunie. 

Sinds december 2016 is Taalvaardig onderdeel van Noordhoff Uitgevers. Indien je interesse hebt om het programma in te zetten voor jouw medewerkers, dan kun je het programma zelf ervaren door een proefaccount aan te vragen via taalvaardig@noordhoff.nl

Schrijf de perfecte vacature tijdens onze workshop

Volg op dinsdag 12 juni onze workshop ‘de perfecte vacature’. Vóór de training maak je eerst de intaketoets van Taalvaardig. En na de training verbeter je heel gericht je taalniveau met de leermodule van Taalvaardig. Gebruik vervolgens de handvatten van Unique om tot de perfecte vacature te komen. Want tijdens onze training herschrijf je bestaande vacatureteksten. Met extra aandacht voor taal, inhoud en natuurlijk de vindbaarheid van vacatures. Voor de juiste doelgroep, zodat je toekomstige collega’s meteen overtuigt om te solliciteren op juist die vacature bij jouw bedrijf.

Meld je meteen aan.