Beeld: Getty Images

U kent ze vast wel: medewerkers die hun functie dolgraag uitvoeren en daar gerust elke dag voor in de file willen staan. Die toewijding is fijn, maar het vele reizen heeft een flinke impact op de productiviteit en het geluk van diezelfde werknemer. 

Of deze: de medewerker die al tien jaar op dezelfde plek zit en eigenlijk wel toe is aan een stapje hoger op de ladder. In uw bedrijf is daar geen plek voor, ontslag nemen is met de crisis geen optie en voor ontslaan heeft u ook geen enkele reden. Moeten deze werknemers dan maar blijven zitten waar ze zitten? Nee. U kunt ze ook de ruimte geven om van baan te ruilen. 

Dat hoeft u niet op eigen houtje te doen. Er zijn de afgelopen jaren meerdere initiatieven gestart om werknemers te helpen van baan te ruilen. De meest bekende reden is de woonwerkafstand, maar de motivaties om eens – tijdelijk of definitief - van plek te wisselen lopen inmiddels uiteen. 

Op deze manier wordt een nieuwe categorie banen aangeboord: banen die nu zijn ingevuld, maar uitgewisseld zouden kunnen worden. Bovendien wordt voor u als werkgever door deze invulling de continuïteit van bedrijfsvoering gewaarborgd. 

#1 Woonwerkafstand-motief

Gemiddeld is de woonwerkafstand 13,7 kilometer en ruim de helft van de werknemers heeft een baan in een andere stad dan waar hij woont. Van alle werknemers die hun baan opzeggen, noemt volgens het CBS 30 procent het fileleed als hoofdoorzaak. Niet heel vreemd, want reizen kost tijd, geld en een hoop ergernis. 
Ruilen van baan om voortaan op de fiets naar het werk te kunnen, zou al kunnen met werknemers onderling. Het kan immers maar zo zijn dat een van uw werknemers van A naar B rijdt en de ander van B naar A. Terwijl ze hetzelfde werk doen. Van functie wisselen kan dan frustratie wegnemen en nieuwe inspiratie geven. 
Ruilen met een werknemer uit eenzelfde functie van een ander bedrijf kan ook. Daarvoor kan uw medewerker zijn licht opsteken bij platforms als Jobswop, Banenruil en Werk Dichter Bij Huis. Met speciaal daarvoor ontwikkelde software en soms ook aan de hand van hr-professionals worden vaardigheden, kennis en functiedetails in kaart gebracht en een match gezocht.

#2 Leer-motief

Werknemers kunnen ook een specifieke weet- of leerbehoefte hebben of geïnteresseerd zijn in hoe het er ergens anders aan toe gaat. Daarvoor ontwikkelde Max Boodie van Banenruil de Banenruil Experience: het tijdelijk (van drie dagen tot drie maanden) ruilen van functie, met als doel ervaring, inspiratie en kennis op te doen. De match komt tot stand door te kijken naar wat medewerkers willen ‘halen’ en kunnen ‘brengen’.  
Volgens onderzoeker Linda van Dijk (onderwijskundige bij Deloitte Academy) heeft een dergelijke, succesvolle ruil een positief effect. Zij constateerde dat een succesvolle ervaring in een andere omgeving zorgt voor bevestiging en waardering voor wat je kunt. Er ontstaat inzicht in eigen gewoonten en patronen. Vervolgens leiden al die nieuwe inzichten tot aanpassingen. 

#3 Geen vacature, wel banen-motief 

Door het gebrek aan (geschikte) vacatures blijven medewerkers - die zich eigenlijk willen blijven ontwikkelen en behoefte hebben aan een andere werkplek – zitten waar ze zitten. Dan kan leiden tot verminderd werkplezier en stress. Jammer, want banen zijn er genoeg en met de juiste match is uw werknemer blij en hoeft u niet op zoek te gaan naar een nieuwe kracht. 
Jobswop ontwikkelde hiervoor een virtuele marktplaats. Een bedrijfseigen platform waarop medewerkers onderling in contact kunnen komen om met elkaar van baan te ruilen. Als werkgever zorgt u zo voor duurzame inzetbaarheid en wordt initiatief en verantwoordelijkheid voor de eigen inzet en ontwikkeling neergelegd bij de medewerker zelf. 

Het vergroten van flexibiliteit en mobiliteit is ook opgepikt door overheidsinstanties. Innovator Kim Spinder zette daarvoor speeddatesessies op per regio, vakgebied én functie. Zo kon bijvoorbeeld communicatieadviseur bij gemeente X ruilen met een communicatieadviseur van een andere overheidsorganisatie.  Het voordeel van ruilen voor u als werkgevers is nog dat u flexibele, adaptieve medewerkers heeft die zich blijven ontwikkelen. En u profiteert mee van de uitwisseling van ervaring en kennis. 

Meer over banenruil en de ervaringen van ruilers staat in de komende editie van People Business Magazine.  Vier keer per jaar het gratis People Business Magazine thuis ontvangen? Registreer dan hier.