Beeld: Getty Images

Wij houden van oranje. Zeker op Koningsdag of tijdens een WK of EK voetbal - oké, dit laatste in 2016 helaas niet. Gek genoeg wordt oranje niet snel gekozen voor de inrichting van een kantoor of werkplek. Zonde eigenlijk, want oranje is namelijk een warme, stimulerende en evenwichtige kleur, zo staat te lezen op de site van projectinrichter Inofec De combinatie met een aardetint geeft een frisse, moderne look. Door kleuren te kiezen die dezelfde kleursamenstelling hebben, is er automatisch
harmonie, en zijn de krachten die de kleur oranje heeft sterker.

Kleur is emotie
Het is een feit: kleuren beïnvloeden je emoties. Kleuren hebben dus invloed op hoe medewerkers zich voelen op kantoor, op hun humeur en hun creativiteit en productiviteit, want kleuren roepen associaties op. Dus kun je met kleuren ook de sfeer op kantoor beïnvloeden. Moet je nu rigoureus alle muren onder handen nemen? Nee, balans blijkt belangrijk lezen we op kantoorartikelen.nl Kies voor evenwicht in kleurrijke wanden, meubelen, vloer, kunstwerken en accessoires. Zelfs de kleur van basic kantoorartikelen geven kleur en sfeer op het werk (of juist niet natuurlijk). Gebruik ook verschillende tinten van dezelfde kleur om het effect dat deze kleur heeft te versterken.

Dé kleurtrends op kantoor
Wat zijn nou dé kleuren en trends in de kantooromgeving? In een zakelijke omgeving wordt vaak voor grijs gekozen als basiskleur: een stabiele kleur, maar best saai ook. Toch is het een functionele kleur, zeker in aanvulling met frisse kleuren, zoals oranje, rood of geel. Maar welke kleur kies je en welk effect heeft nou zo’n knalgele kast, of een oranje muur? 

Een snelcursus-kleurenpsychologie voor op kantoor:

Oranje
Staat voor stimulatie, opwinding,  enthousiasme en warmte. Maar het is ook een waarschuwing om voorzichtig te zijn.
Uit onderzoek blijkt dat oranje de zuurstoftoevoer naar de hersenen verhoogt en een stimulerend effect heeft op je energie. 
Functie Oranje maakt creatiever, een geschikte kleur als jouw (ingedutte) werkvloer wel een creatieve boost kan gebruiken.
Ook handig Bij marketing wordt oranje gebruik om je op te roepen om actie te ondernemen: koop, verkoop of schrijf je in! Oranje staat ook voor een vriendelijk, vrolijk en zelfverzekerd merk. Een paar voorbeelden van bekende merken voor wie de kleur oranje de voornaamste kleur is, zijn: Nickelodeon, Firefox, Bing, ING en Hubspot.

Geel
Staat voor zon en energie, het is een kleur die bruist. 
Activeert de hersenen; geel zet aan tot werken. 
Functie een positieve kleur, die vrolijkheid en voorspoed uitstraalt. Geel is daarmee een ideale kleur om in de inrichting van kantoren te gebruiken, want ieder kantoor kan positieve energie goed gebruiken.
Geschikte ruimte(s) Om een goede eerste indruk te maken, is geel bijvoorbeeld de ideale kleur om te gebruiken in de hal/entree. Zeker de kleur antraciet in combinatie met gele accenten, zorgt voor een wam onthaal, voor iedereen die uw bedrijf binnenstapt. Overigens is de kleur geel ook eetlust bevorderend, en daarmee zeer geschikt voor de kantine. 
Niet doen geel is niet alleen de kleur van de vreugde, het is óók een zeer prikkelende kleur. Als je kiest voor een te felle variant (kanarie- of fluoriserend geel bijvoorbeeld) of voor een complete werkplek in geel dan kun je er behoorlijk nerveus, moe of zelfs knettergek van worden. Kies op kantoor daarom liever voor gedoseerde warme of zachte geeltinten.

Blauw
Bevordert de concentratie en geeft rust.
Functie stelt mensen op hun gemak stelt (dat doet groen trouwens ook). Geschikt voor 100 procent je aandacht bij je werk kunnen houden, dan is blauw een goede kleur. Het is ook een kleur die vaak wordt gebruikt in de gezondheidszorg. Het stelt patiënten op hun gemak.
Tip Breng het kleurpatroon wel in evenwicht met andere warme kleuren (bruin, beige of warm wit), zodat je werknemer niet het gevoel heeft in een ijskast te werken.

Groen 
Staat voor fris en vers, prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede.
Bevordert rust en evenwicht, maar spoort door de gezonde uitstraling ook beweging. Dus maak je muren groen in een ruimte waarbij je een beetje extra activiteit gewenst is. 
Associatie met buiten en welvaart. 
Vermindert angst. 
Functie als je medewerker tijdens het werk vaak het gevoel heeft dat hij naar buiten wil, is dit een goede kleurkeuze. Door deze kleur in kantoor te gebruiken, breng je gevoelsmatig de natuur naar binnen. Je hoeft niet meteen een hele muur groen te verven, maar een schilderij van een bos ophangen, werkt ook.

Rood
Staat voor passie en emotie. 
Stimuleert de bloedsomloop en je hartslag (geen rode slaapkamer dus als je rustig wilt slapen, voor een sportoutfit is rood juist weer wel perfect, maar dat terzijde)
Ook geassocieerd met bloed (daarom zie je deze kleur ook niet zo snel in een ziekenhuis). Rode muren kunnen je het gevoel geven dat de muren letterlijk op je af komen. 
Niet doen teveel rode muren op kantoor: dat is vermoeiend voor je ogen. Kunnen je medewerkers wel een portie adrenaline gebruiken, dan zijn rode accenten natuurlijk wel slim.

Roze 
Staat voor harmonie. Roze verbindt, creëert vriendschappen en zorgt voor verzoening. Roze zorgt ervoor dat je je meer in contact voelt met de mensen om je heen. 
Geschikte ruimte voor werkplekken waar wordt samengewerkt of op plekken waar sociale interactie kan plaatsvinden. Roze is om deze reden bij uitstek geschikt voor flexwerkplekken. Want je voelt je meer in contact met de mensen om je heen.

Paars
Staat voor wijsheid
Stimuleert de geest. Voor iedereen die ‘out of the box’ wil denken: paars it is! 

Grijs
Functie Grijs is misschien wel de meest gebruikte kleur op kantoor. Het is een bescheiden kleur, die intelligentie uitstraalt.
Nadeel Het is ook een saaie, passieve kleur. Het maakt je niet meer betrokken en het zorgt voor minder energie. Als je toch per se grijze muren wilt, match het dan met een levendige tegenhanger. Er moet uiteraard wel een natuurlijk evenwicht blijven bestaan:
In combinatie met wit ontstaat een serene uitstraling die bijvoorbeeld in de gezondheidszorg goed passen. 
In combinatie met blauw heb je een rustgevende en kalme omgeving, perfect voor de financiële sector. 
In combinatie met rood komt de ruimte meer tot leven. Grijs in combinatie met bruin zorgt voor warmte en charismatische sfeer. 

Welke kleur past bij jouw kantoor?
Hoewel kleur voor de meeste mensen dezelfde associaties oproept, blijft kleur natuurlijk persoonlijk. Weten welke kleur bij jouw kantoor past? Stel jezelf de volgende vragen:

1. Wat voor imago wil ik dat mijn bedrijf heeft? 
2. Wat is mijn identiteit en hoe vertaal ik dit door in de ruimte waarin ik werk? 
3. Welke kleur past bij mijn doelen?

Bron: Interieurstyliste Evelyne Bok van Evelyne Ontwerp 

TIP: Doe eens een kleursessie tijdens de vrijdagmiddagborrel: welke kleur kies jij op kantoor?