1. Wat is bevlogenheid eigenlijk?

Een bevlogen medewerker beleeft plezier in zijn werk, is enthousiast en trots op zijn organisatie en bevindt zich met regelmaat in een staat van flow bij het verrichten van werkzaamheden. 

Leestip!

2. Wat bereik je met personeel dat bevlogen is?

Er is wetenschappelijk bewijs dat bevlogenheid leidt tot groeiversnelling op verschillende gebieden. Er zijn positieve cijfers als het gaat om ziekte, arbeidsproductiviteit en winst. Prof. Dr. Willem van Rhenen, bedrijfsarts en hoogleraar op Nyenrode promoveerde onlangs op het onderwerp ‘Van stress naar bevlogenheid’.

Zijn bevindingen tonen de effecten wanneer een organisatie erin slaagt om de meerderheid van de medewerkers bevlogen te krijgen:

 • 37% lager verzuim
 • 21% hogere productiviteit 
 • 22% hogere winstgevendheid.

3. Kun je bevlogenheid zelf ‘creëren’?

Volgens Professor Van Rhenen begint het bij het vergroten van werkplezier en het in hun kracht zetten van (talentvolle) medewerkers. Mensen zijn volgens de promovendus vaak te ver verwijderd van datgene waar ze ooit voor hebben gekozen en enthousiast van werden. Ze worden afgestraft op dat wat ze niet goed doen, terwijl het bekrachtigen van gewenst gedrag zoveel effectiever is. 

Leestip!

4. Zijn er voorbeelden van organisaties die bevlogenheid-proof zijn?

Veel organisaties zijn goed op weg. Software leverancier Afas is bijvoorbeeld al ver in ‘bevlogenheidcreatie’. Succesfactoren volgens CEO Bas van der Veldt zijn:

 • Steek liefde in je medewerkers
  Employees come first, Customers second. Het geven van ruimte en vertrouwen- een belangrijke driver van bevlogenheid, komt tot uiting in het feit dat Afas nauwelijks regels kent en medewerkers zelfs uitdaagt om af en toe ‘iets stouts’ te doen.
 • Deel met je personeel
  Van der Veldt toont de businessplannen maandelijks aan het voltallige personeel in een eigen theater (300 zitplaatsen) dat beschikt over apparatuur waar menig omroep jaloers op kan zijn. 
 • Trek vlot wat vast zit
  We verkopen innovatie. We proberen muren te slopen tussen afdelingen, processen te versnellen, klantvriendelijker bedrijfsvoering mogelijk te maken. Weet je dat er achthonderdduizend mensen in dit land depressief zijn? Vanwege hun werk, meestal. We proberen vlot te trekken wat vast zit, omdat dat mensen gelukkiger maakt.”
 • Kom bij elkaar
  Zo’n thuiswerk-trend is helemaal niet goed. Bijna niemand vindt het prettiger om thuis te werken dan hier. De koffie is lekkerder, de lunch een stuk beter en er zijn geen kinderen en echtgenotes die afleiden.”
 • Houd mensen in beweging
  Bij Afas is het: of je blijft jezelf ontwikkelen of je houdt het hier niet lang vol. Als onze medewerkers niet doorhebben dat ze de grens van hun leercapaciteit hebben bereikt, dan leggen we ze dat uit.”

Leestip!

Wil jij ook meer bevlogen medewerkers?

Goed én bevlogen personeel is de sleutel tot blijvend succes, binnen iedere onderneming. Samen met een HR Adviseur van Unique ontdek en ontwikkel je het talent binnen je organisatie. We kijken naar ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit. Meer informatie of een advies op maat? Bel dan gratis met 0800-280 00 00 of stel direct je HR vraag. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Beeld: Getty Images