De kantoortuin: communiceren in drukte

Sinds de jaren vijftig bestaat de kantoortuin. Een ruimte waarin ruim 12 collega's werken die makkelijk met elkaar kunnen communiceren. De tuin ontstond in Duitsland. En ruim 40 jaar later was er het eerste onderzoek over deze manier van werken. De conclusie: "kantoortuinen werken niet." Want er worden meer fouten gemaakt, mensen zijn vaker ziek en er is productieverlies. Tijdens het werk willen we altijd weten wat anderen zeggen en ben je onbewust altijd op zoek naar zaken die je opvallen. Dat leidt af en een gebrek aan rust zorgt voor een hoger verzuim. 

Toch worden er ook nu nog kantoortuinen gebouwd, met flexplekken. Ook Mark Zuckerberg zette zijn bureau in midden in de kantoorruimte bij Facebook. Waarom? Omdat samenwerken in een ruimte de communicatie tussen collega's bevordert en goed is voor de productiviteit en innovatie, als mensen 'samen' aan bijvoorbeeld een idee werken. Want werken in stilte is ook niet altijd goed.

Ongestoord werken in stilte?

Je werkt namelijk harder als je weet dat je ieder moment gestoord kunt worden. Werken in geroezemoes is goed, daarom werken mensen ook graag in een koffiebar of verkiezen studenten de bibliotheek boven hun eigen kamer. Bovendien, als je anderen ziet werken, dan werk je zelf ook sneller mee. En met die bibliotheek en koffiebar ben je weer terug bij een open ruimte. 

En nu?

Geef collega's een keuze! Open ruimtes om in te werken hoeven de deur niet uit. Vooral niet als je ook een plek hebt waar mensen met elkaar kunnen overleggen. Bijvoorbeeld met een koffie. Voor wie echt even rust nodig heeft richt je een stilteruimte in. En heb je in die kantoortuin behoefte aan rust? Dan zet je een (liefst grote) koptelefoon op. 

 

Bronnen:
Over productiviteit en de kantoortuin: https://timemanagement.nl/kantoortuin-productiviteit/ en https://www.ad.nl/ad-werkt/een-stille-kantoortuin-dat-is-helemaal-niet-goed-voor-je~ae9aa181/
Over de koffiebar: https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/02/werken-buiten-het-kantoor-prima-maar-in-het-cafe