Jac Orie studeerde bewegingswetenschappen, eerst als hbo-opleiding en daarna aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. En hij schaatste eerder, maar juist de wetenschap is de basis voor de analyses die Orie maakt. Veel analyses, databases vol.

1. Analyse

Als schaatser was Orie al analytisch. Hij wilde van de "hoed en de rand" weten en geloofde in de natuurwetten. Rond zijn twintigste stopte Orie met schaatsen, zijn kennis van de analyse en wetenschap bleven fundament voor de manier waarop hij later zou trainen, met succes. En wetenschap is dan het werken met modellen, die je test. Zo creëer je een "gevoel, maar wel een wetenschappelijk gevoel".

2. Precies op het juiste moment

In 2000 behaalde Gerard van Velde het eerste succes met Orie, ook alweer mede dankzij die analyses: een gouden medaille op de 1.000 meter. Marianne Timmer volgde in 2006 met goud op ook de 1.000 meter, net als Stefan Groothuis in 2014. Markt Tuitert won in 2010 goud op de 1.500 meter en het succes van Korea kennen we: goud. "Door te pieken op het juiste moment." Het juiste moment en een individueel schema. Zo reisden Carlijn Achtereekte, Sven Kramer, Kjeld Nuis en Patrick Roest op verschillende momenten naar Zuid Korea. En iedere training was individueel ook anders, op basis van de database van Orie. De inhoud is verder geheim.

3. En het klopt misschien niet altijd

Wat gebeurde er tijdens de 10 kilometer van Sven Kramer? Kramer was in perfecte conditie, tegelijkertijd was er iets met zijn linkerbeen. Je kunt een uitslag niet 100% voorspellen.

4. Lees meer Op People Business

Over topsport: Succes is een beleidskeuze.
Over data: Growth hacking, een nieuwe vorm van recruitment-marketing

Andere bronnen dan gelinkt in de tekst
De uitspraak van Erben Wennemars: https://nos.nl/pyeongchang2018/artikel/2219287-wennemars-iedereen-wil-naar-kampioenenmaker-jac-orie.html