Een paar jaar geleden las ik dat het veel beter is om vaak kort op vakantie te gaan. Want tijdens een vakantie rust je altijd uit. Dus waarom dan niet vaker gaan? Je bent weer eens ergens anders en hebt maar liefst vier (of drie) keer voorpret. Na een paar jaar intensief plannen, vliegen en rijden vraag ik me nu af: wat is nou eigenlijk het best? En wat adviseer je collega's?

Vakantie?

We vieren met z'n allen vakantie sinds 1850, ongeveer in dat jaar kreeg het begrip 'vrije tijd' betekenis. Maar al eerder maakten de Romeinen een 'Grand tour' en stuurde later de adel de kinderen op vakantie. In de 19e eeuw groeide het verlangen naar meer vrije tijd. Bijvoorbeeld door middel van kortere werktijden, een vrije zaterdag en dus ook vakanties. Sinds 1960 koppelen we onze vakanties aan een lange of korte reis. En nu boeken we zo'n 30 miljoen vakanties per jaar in Nederland, kort en lang.

1. Plan meerdere korte vakanties!

Want iedere vakantie zorgt voor een unieke herinnering en is daarom belangrijk. En hoe meer herinneringen, hoe meer plezier achteraf. Dat stelt nobelprijswinaar Daniel Kahneman. Ook de voorpret speelt daarbij een rol. En de napret. Met foto's van verschillende locaties. Maar hoe zit het met de stress? Ben je die ook kwijt na een weekje zon?

2. Of toch een lange vakantie?

Na gemiddeld acht dagen kom je tijdens je vakantie tot rust. Alleen daarom al is het beter om meer relaxtijd in te plannen. Bovendien zou je uitgeruster op je bestemming aankomen als je meer tijd besteedt aan je heen- en terugreis. Want dan landt je niet meteen in een andere omgeving. En voor die autoreis naar Spanje heb je heen en weer net iets meer dagen nodig.

3. Plan gewoon een vakantie.

Want er zijn genoeg argumenten om er, kort of lang, tussenuit te gaan. Voor de rust, in de buitenlucht, omdat je bij de voorbereiding en tijdens je vakantie je eigen agenda bepaalt of omdat het nu januari is. En je graag eens ergens anders wilt zijn met je gedachten. Een vakantie doet sowieso goed. Bijvoorbeeld op Blue Monday, want ook die komt er ook nog aan.

 

Leestip! Zo maak je ook van Blue Monday een vrolijke dag.