Passie en doorzettingsvermogen bepalen of je medewerkers al dan niet succesvol zijn. Althans dat beweert Angela Duckworth, hoogleraar in de psychologie aan de universiteit van Pennsylvania. Morgen verschijnt de Nederlandse vertaling van haar boek Grit: The Power of Passion and Perseverance, ofwel: De kracht van passie en doorzettingsvermogen.

Het succes van Grit
Doorzetten loont, Grit, Angela DuckworthAngela Duckworth vertelt hoe ze als wiskundedocente op een openbare school ontdekte dat intelligentie niet per se bepalend was voor het verschil tussen haar beste en slechtste leerlingen. Sommige van haar beste leerlingen hadden helemaal niet zo'n hoog IQ, en sommige van haar slimste leerlingen deden het helemaal niet zo goed. Hun succes lag vooral besloten in hun bereidheid hard en lang te werken. In hoeveel ‘grit’ ze hadden. Hetzelfde constateerde Duckworth bij militaire cadetten, finalisten van spellingswedstrijden, leraren in achterstandswijken en salesmensen. In al die contexten bleek er één kenmerk dat succes kon voorspellen. Niet sociale intelligentie, een goed uiterlijk, je gezondheid of IQ. Werkelijk succes ontstaat volgens haar vooral door een speciale mix van volledige overgave en de vastberadenheid om te werken aan je langetermijndoelen: grit. Wie grit heeft is stoer, zelfverzekerd en heeft doorzettingsvermogen. Een versie van het woord bestond al in het Oud-Engels, 'grytte', en wordt beschreven als een combinatie van 'standvastigheid, moed en vastberadenheid', waardoor iemand altijd succes heeft bij alles wat hij doet.
  

#1 Betekent dit dat we potentiële medewerkers alleen nog moeten selecteren op ‘grit’, dus de aanwezigheid van passie en doorzettingsvermogen? 


Dat ‘alleen nog’ is wat kort door de bocht. Bovendien kunnen ook medewerkers die op dit moment niet beschikken over passie en doorzettingsvermogen zichzelf grit-vaardigheden aanleren. Want het mooie van grit is dat je er niet mee wordt geboren. Grit kun je ontwikkelen. 

#2 Hoe kunnen medewerkers passie en doorzettingsvermogen ontwikkelen?

Duckworth geeft in haar boek verschillende tips:

 • Begin met het uitvogelen van interesses

  Waarin zijn je medewerkers écht geïnteresseerd? Laat hen een top-3 maken en één kiezen uitbouwen tot iets waarin ze heel gedreven worden. Duckworth gelooft sterk in het 'tienduizend uur om ergens goed in te worden'-verhaal van Malcolm Gladwell, de besluitvormingsgoeroe en bestsellerauteur van ‘Het beslissende moment’.

 • Leg je medewerkers een regel op 

  Duckworth noemt dit de 'Hard Thing Rule'. Deze regel houdt in dat alle medewerkers zich moeten bekwamen in iets wat ze moeilijk vinden, en ze mogen er pas na twee jaar mee stoppen.

 • Doe de Grit-test

  Check de Grit-schaal van Duckworth. Via een tiental beweringen bepaalt je medewerker waar hij ongeveer staat op die gritschaal. Denk aan: 'Ik ben een harde werker'. 'Ik maak af waar ik aan begin'. 'Ik geef nooit op'. Je medewerker krijgt punten voor ieder statement dat betrekking heeft op zijn karakter. Het gemiddelde daarvan is de grit score

 

#3 Dus talent en IQ kunnen in de prullenbak?


Niet in de prullenbak, maar wat Duckworths wil zeggen is: Talentvol of slim zijn is niet alles, met gedrevenheid en hard werken - 'passie en doorzettingsvermogen' - kun je veel bereiken. Om haar theorie kracht bij te zetten haalt ze in haar boek verschillende quotes aan: 

 • Nietzsche Duckworth haalt een quote van Nietzsche aan om aan te geven dat de nadruk op IQ en talent een makkelijk excuus is om lui te zijn. Zo bekritiseerde Nietzsche al 'de cult van het genie', de verheerlijking van het aangeboren talent. Door een ander als genie te bestempelen, vond hij, worden mensen ervan vrijgesteld met hem te wedijveren. 

 • Charles Darwin Ze wijst erop dat een grote geest als Darwin niet overdreven intelligent was. 'Ik heb niet de snelheid van begrip die zo kenmerkend is voor sommige slimme mensen', schreef Darwin in zijn autobiografie. 'Mijn vermogen om een lange abstracte gedachtengang te volgen, is beperkt.' 

 • Will Smith De acteur Will Smith wordt genoemd omdat Smith zegt zichzelf niet bijzonder getalenteerd te vinden: 'Waar ik in uitblink, is een belachelijk, ziekmakend arbeidsethos. Je bent misschien getalenteerder dan ik, slimmer dan ik of sexyer dan ik. Maar als we in een tredmolen staan, kunnen er twee dingen gebeuren: jij gaat er als eerste uit of ik loop mezelf dood.'

#4 Wat is de kritiek op Duckworths idee van Grit?


Critici vrezen dat zo'n levensinstelling niet per se tot de leukste mensen leidt. Staat bij volhouders niet alles in dienst van henzelf, hun eigen hogere doel? Met als resultaat een egocentrische menssoort die geen neiging hebben de wereld beter te maken.
En wat te denken van de (oudere) werklozen en de mensen met een arbeidsbeperking. Ga je uit van passie en doorzettingsvermogen, dan is het je eigen schuld als je geen werk vindt. 

Kortom: staar je je blind op Grit, (maar dat geld ook voor blindstaren op of intelligentie of talent) dan sluit je veel mensen buiten. 

Kijktip: TED-Talk

Beeld: Getty Images