Er is officieel een griepepidemie in Nederland. In de week van 2 tot en met 8 januari 2017 (week 1) werden 92 mensen op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten gerapporteerd door de huisarts peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Dat is voor de zesde achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000. Daarnaast wordt er ook griepvirus aangetoond bij patiënten met griepachtige klachten. 

Werknemer met griep
Elk jaar worden 820.000 Nederlanders geveld door de griep. Dat betekent een hoop gesnotter en geproest van medewerkers op het werk en als het een beetje tegenzit doe je zelf ook mee. Niet alleen vervelend, maar ook riskant. Griep is tenslotte behoorlijk besmettelijk. Daarnaast loopt het hebben van een zieke werknemer aardig in de papieren voor een werkgever. Wist je bijvoorbeeld dat een zieke werknemer gemiddeld 220 euro per dag kost (en dat is nog exclusief 190 euro indirecte kosten). Voorkomen is dus wederom beter dan genezen.

 

5 tips om griep te voorkomen op de werkvloer

Zorgen dat een griepepidemie niet jouw bedrijf lam legt? Stuur en/of hang deze checklist met 5 tips op om griep te voorkomen:

#1 Reinig oppervlakken die je veel aanraakt met desinfecterend schoonmaakmiddel

Denk hierbij aan deurklinken, maar bijvoorbeeld ook aan het schoonmaken van toetsenbord en bureau. Leestip: Schoon schoner schoonst. Je-werknemer vraagt om een goed hygiënebeleid  

#2 Drink voldoende om uitdroging te voorkomen

Drink daarom minimaal 1,5 liter water per dag (of thee als je wat warms wilt);

#3 Was je handen regelmatig

Dus niet alleen na een toiletbezoek, maar ook voordat je gaat eten. Gebruik hiervoor warm water en eventueel desinfecterende handzeep;

#4 Wrijf zo min mogelijk in je gezicht

De griepbacillen komen voornamelijk via je mond, ogen en neus in het lichaam;

#5 Ventileer het kantoor regelmatig

Zorg dat er voldoende ventilatie is. Zet ramen regelmatig open (bijvoorbeeld tijdens de lunch) zodat er genoeg frisse lucht aanwezig is.

Lees ook: De griepprik maakt ziek en 7 andere fabels en feiten over griep

Bron: Manutan