Beeld: Getty Images

Een to-do list voor alle klussen en taken op de korte termijn en een bucketlist voor al die dromen die ooit nog eens uit moeten komen. En tussendoor nog gewoon een fijn leven leiden, leuke dingen doen en bovenal carrière maken. Herken je dat? Of hoor je je medewerkers bij de koffieautomaat wel eens klagen dat ze worden meegesleurd in de stroom van verwachtingen en verplichtingen die de rest van de wereld van ze heeft? 

Schrijf dromen op
Iedereen heeft vandaag de dag wel een bucketlist; we moeten immers allemaal dingen. Van onszelf. Nu, vandaag, morgen en het gevleugelde ‘before I die’. Parachute springen, zwemmen met haaien, een droomreis maken. Of dichter bij huis en werk: een bepaalde functie krijgen in je droombedrijf, met je team mooie resultaten behalen, een geweldig idee pitchen bij je teamleider, je eigen zaak starten, die promotie najagen. Zo’n lijstje kan je veel hoop en zin geven in de toekomst. Je ziet de mogelijkheden en leeft toe naar je doelen. Maar het kan je ook verdrietig maken: ga ik deze dromen wel waarmaken? Word ik wel gelukkig als ik deze doelen uiteindelijk niet bereik? Heb ik hier wel de mogelijkheden voor? En genoeg tijd? 

Streep onnodige zaken af
Om tijd en energie te vinden om je dromen uit te laten komen, moet je zaken die in de weg zitten, de verplichte nummertjes, wegstrepen. En wel van je fuck-it list. Want er zijn ook een hoop dingen je niet meer hoeft te doen. Van jezelf. De blunders, de fouten of vervelende ervaringen die jij in je leven bent tegengekomen komen op die lijst en je zorgt ervoor dat je er nooit meer mee te maken krijgt. Deze ‘nee’ geeft je ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Nieuwe mogelijkheden waar je wél blij van wordt en waar je vervolgens volmondig ‘ja’ tegen kunt roepen. 

Een voorbeeld van een Fuck-it list

#1 Steeds weer de ‘rommel’ van mijn collega’s opruimen 

#2 Altijd maar tot ’s avonds laat doorwerken en me een zombie voelen

#3 Er genoegen mee nemen dat ik geen compliment krijgt

#4 Me neerleggen bij ongeschreven regels die een negatieve sfeer in het team brengen   

#5 Mezelf mee laten slepen door een ander terwijl ik er niet achter staat

#6 Verwachtingen hebben van iemand zonder dit te communiceren

#7 Van mezelf verwachten dat ik alles moet kunnen

#8 Blijven wachten op die promotie

#9 Elke dag in de file staan

#10  Bang zijn dat anderen mijn ideeën niks vinden

Let wel, net zo min als dat een bucketlist in één dag wordt afgewerkt, kun je ook gewoon de tijd nemen om de punten op je fuck-it list af te strepen. Sommige zaken kosten nu eenmaal wat tijd.  

Wat zetten jij en je medewerkers als eerste op de Fuck-it list? Laat het ons weten op onze Facebook- of Twitterpagina