Beeld: Getty Images Dirigent André Jansen en zijn partner pianiste en muziekdocente Elena Smirnova van Koorcompany hebben een missie. Namelijk: meer mensen de mogelijkheid bieden om samen te zingen in een gezellige ongedwongen sfeer. En dat bracht hen op een nieuw concept, het bedrijfskoor. Onder leiding van een professionele dirigent kun je samen met je medewerkers een popkoor starten en wekelijks tijdens de lunch een uur zingen. Hoe? We vroegen het de bedenkers. 

#1 Hoe kwamen jullie op het idee om bedrijfskoren te vormen?

“Wij zijn van mening dat iedereen kan zingen. Het maakt je blijer, gezonder en gelukkiger en daarom zoeken wij manieren om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te kunnen zingen. Mensen met een baan hebben het heel druk. Hebben weinig tijd voor zichzelf, zijn snel gestrest, moe en onproductief. Het idee om zelf naar mensen toe te gaan is onze stap naar een zingende en gelukkige wereld.”

#2  Waarom is regelmatig (samen) zingen goed voor werknemers? 

“Om te ontspannen moet je even helemaal iets anders doen. Niet met je werk bezig zijn en je hoofd leegmaken. Bovendien vergroot zingen in een koor het gevoel van samenhorigheid. Net als je eigen sociale waarde en je zelfvertrouwen. Zingen geeft energie, verlaagt de boeddruk, reduceert stress en versterkt je immuunsysteem. Het maakt je zelfs minder vatbaar voor griep en verkoudheid omdat bacteriën zich minder goed in je neus en keel kunnen nestelen. Zingen is dus eigenlijk precies wat je nodig hebt om succesvol te functioneren in organisatie.”

#3 Kan iedereen eigenlijk meedoen? 

“Ja natuurlijk. Iedereen die kan praten, kan zingen! Zingen is het uiten van gevoelens en emoties door je stem ritmisch, dynamisch en melodisch te gebruiken en dat doen we elke dag. Denk aan hoe je praat met je pasgeboren baby en nu met je ondeugende puber of met je geliefde. Dat zijn allemaal verschillende tonen, intonaties en tempo's. Zingen is onze aangeboren vaardigheid en zit  in ieders oergenen. Er zijn dus geen drempels en competities. Wel moet er de bereidheid zijn om onze adviezen te volgen.

#4 Hoe groot moet een groep ongeveer zijn?

“Dat kan variëren van twintig tot wel honderden koorleden. Als de groep maar hetzelfde doel heeft, samen zingen en plezier heeft.”

#5 Wat voor liedjes worden er zoal gezongen?

 “Onze koren zingen een gevarieerd repertoire van vrolijke, vlotte, stevige en romantische liedjes die iedereen aanspreken.Bijvoorbeeld muziek van de Beatles, Michael Bublé, Queen en BLØF, maar ook Wim Sonneveld, Bruno Mars en poparrangementen van mooie, klassieke stukken. Koorleden kunnen zelf ook liedjes inbrengen of kiezen uit ons repertoire.”

#6 En wordt er ook samen opgetreden? 

“Het belangrijkste is zingen, beleven en genieten. Maar als het koor na een tijdje bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsfeest wilt optreden dan kan dat natuurlijk.”

#7 Wat is het voordeel voor werkgevers?

“Een ontspannen en creatieve sfeer op de werkvloer. Minder ziekteverzuim. Hogere productiviteit. En de dankbaarheid verbindt je teamleden.”