Als het niet al te best gesteld is met de digitale vaardigheden van jouw medewerkers dan komt dat overeen met die van de gemiddelde werknemer. Jammer, want dat kost onnodig veel tijd en geld. Want hoewel de meest gebruikte kantoorsoftware (Office, Word, Excel, Outlook etc) 49% van de werktijd wordt gebruikt, blijft de kennis ervan achter en halen werknemers heel weinig rendement uit de bestaande software.

Digibeten kosten je bedrijf geld

digitale vaardigheden ontwikkelenHoe slecht het gesteld is met de digitale vaardigheden van werknemers staat in he tonderzoek van de Universiteit van Twente: Productiviteitsverlies door ICT‐problemen en ontoereikende digitale vaardigheden op het werk

Zij becijferden dat het gebrek aan digitale vaardigheden van werknemers het Nederlandse bedrijfsleven elk jaar 20 miljard euro kost. Hun onderzoek vormde voor ICT-specialist Aldo de Beunje mede aanleiding zijn DigiWeet-methode te ontwikkelen. En hierover een boek te schrijven. Het boek DigiWeten verschijnt in april. 

Verander digibeten in digiweten 

“In de 20 jaar dat ik nu werkzaam ben in de ICT heb ik ze allemaal voorbij zien komen. Mensen die besloten hebben het sowieso nooit te leren, mensen die hun dagelijkse werk op de computer kunnen uitvoeren, maar zodra iets anders gaat, hun collega’s nodig hebben. En de groep die wel open staat om te leren, zich steeds meer bekwamen en het vervolgens altijd voor hun collega’s moeten oplossen.”

Als jij digibeten in je team hebt, is het dus goed om dat probleem aan te pakken. 5 vragen aan Aldo de Beunje hierover.

#1 Hoe herken je een digibeet?

“Op de afdelingen en in de teams zijn ze meestal wel bekend. Ook bij de helpdesk weten ze de echte digibeten wel te noemen. Maar je weet niet, wat je niet weet. Dus je bent er jezelf vaak niet bewust van dat je op een onhandige digitale manier werkt. Het zijn dus niet alleen de digibeten die de digitale vaardigheden moeten verbeteren. Iedereen zou aan het digiweten moeten. Het gaat erom dat je altijd nieuwsgierig blijft naar betere manieren om je werk te doen. Als je met inzicht, overzicht en vertrouwen in de digitale wereld kan werken dan is dat een constant proces.”

Dus iedereen kan nog wel iets leren?

“Jazeker. Ik heb zelf met 20 jaar ervaring ook zo mijn digiweet momentjes. Dat ik iets al een tijd op een onhandige manier zit te doen en er achter kom dat het handiger kan. Daar nieuwsgierig naar zijn en er open voor staan is onderdeel van het digiweten. Voorbeeld: Ik gebruikte photoshop om een screenshot bij te knippen als ik niet de hele afbeelding nodig had. Ik kwam er later pas achter dat er standaard in Windows zoiets zit als een "knipprogramma", waar je een deel van je scherm mee kan knippen. 
Op die manier ben je blijvend bezig om meer tijd te winnen. De slogan is ook: Zet de digitale wereld naar je hand en maak meer tijd voor leerling of klant.”

#2 Wanneer is het gebrek aan digitale vaardigheden echt een kostenpost? 

“Als je als werknemer een uur per dag achter de computer zit, heeft het niet zo veel zin. De gemiddelde kenniswerker zit per dag 5,5 uur achter zijn pc. Daar is veel te halen. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt bijvoorbeeld dat mensen wel bereid zijn om als boekhouder het de boekhoudsoftware goed onder de knie te krijgen, maar de software die toch het meest gebruikt wordt doen we er een beetje bij en beheersen we vaak slecht.”

#3 Kan iedereen digivaardig worden? 

“Het korte antwoord: Ja. Uit hetzelfde onderzoek digitale vaardigheden werknemersblijkt dat man, vrouw, oud, jong, en opleidingsniveau maar minimaal van invloed zijn op het wel of niet hebben van digitale vaardigheden. Ook in mijn eigen werk als Office 365 functioneel beheerder bij een grote scholengemeenschap zie ik dat terugkomen. Docenten van boven de vijftig die allerlei mooie dingen doen in de digitale wereld en leerlingen die niet veel meer kunnen dan met een paar apps op een smartphone omgaan.”

#4 Ben jij daar zelf ook een voorbeeld van? Je was snoepverkoper en bent nu ‘computernerd’

“Ik heb 20 jaar geleden de overstap gemaakt van vertegenwoordiger in snoep naar computernerd. Doordat mijn carrière zo gelopen is heb ik wel een hele praktische kijk op de IT wereld. Mijn tip: als je een IT-term tegenkomt die ingewikkeld lijkt, vertaal hem dan, en/of kijk wat de essentie hiervan is, en/of zoek de term op op Wikipedia. Meta data is erg belangrijk. Als je kijkt wat de definitie is op Wikipedia dan denk je: Ooh is dat alles? Meestal hebben die termen wel een logische naam. Nog een voorbeeld is de cloud. Je hebt T-shirts met de opdruk: There is no cloud it someone else’s computer. Soms is het allemaal wat simpeler dan het in eerste gezicht lijkt.   

#5 Met je boek leren mensen de basiskennis (en meer ook niet). Waarom? 

“Voor iedereen die aan digiweten doet geldt: Het is als een studie rechten: je hoeft het niet allemaal uit je hoofd te leren, je moet weten waar je het op moet zoeken, je moet de gevonden informatie op zijn juistheid kunnen beoordelen. Daarna is het net koken van een recept: doen wat er staat. Of je nu ict specialist bent of computergebruiker maakt dan niet uit. De manier van werken is het zelfde alleen de onderwerpen verschillen. De digitale wereld is te groot en de digitale transformatie gaat te snel om te proberen alle knoppen uit je hoofd te gaan leren. Inzicht, overzicht en vertrouwen zijn nodig, de rest zoeken we wel op. Dat is de essentie van het digiweten.”

Winactie: Ben jij een digibeet en wil je digivaardiger worden?

Wij mogen 3 boeken van Aldo de Beunje weggeven! In Digiweten staan handige tips en trucs die zelfs ervaren computergebruikers nog niet kennen. Daarbij is het boek luchtig van toon, aangevuld met quotes en cartoons van Fokke en Sukke, en ook de schrijver schuwt het niet om zijn eigen weg van vallen en opstaan (van snoepjesverkoper tot ervaren ICT'er) met de lezer te delen. Like dit bericht en stuur ons een privébericht met je gegevens, dan maak jij kans op een exemplaar.

digitale vaardigheden aldo de beunjeAuteur Aldo de Beunje

Aldo de Beunje (1971) werkt als professioneel IT ‘er al 20 jaar samen met computergebruikers. De analyse van die verschillende gebruikers hebben geleid tot de inzichten en praktische tips die hij deelt in het boek DigiWeten. 

Benieuwd naar meer digitips?

Die vind je op het Youtubekanaal van Aldo de Beunje.