Nee, met hooikoorts gaan geen bedreigende symptomen gepaard. Maar het kost de Nederlandse samenleving op jaarbasis wel een luttele 3,3 miljard euro. Ziekteverzuim en verlaagde productiviteit van patiënten zijn daarvan de belangrijkste oorzaak.

Hooikoorts wordt onderschat

Volgens hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde Wytske Fokkens wordt de ziekte flink onderschat. "Dat komt door de term 'hooikoorts': mensen denken dat het alleen in de lente voorkomt. Dat is eigenlijk achterhaald. Eigenlijk moeten we het 'allergische rhinitis' noemen, een ontsteking van de neus. Die kan door allerlei allergenen komen; naast stuifmeel is de meest voorkomende de huisstofmijt. Veel mensen hebben daar het hele jaar door last van."

Een op de drie lijdt aan hooikoorts

En de kans is groot dat het jouw werkvloer ook treft, want bijna één op de drie (29,5 procent) Nederlanders leidt aan allergische rhinitis (AR). Zo blijkt uit berekeningen van Fokkens op basis van Zweeds onderzoek.

Hooikoors en productiviteit

Fokkens is dan ook van mening dat we hooikoorts wat serieuzer moeten nemen. "Uit onderzoeken blijkt dat mensen met allergische rhinitis zich minstens zo slecht voelen als mensen met astma. Maar de impact op het verzuim en de productiviteit is zeven keer hoger dan bij astmapatiënten." Echter, heel veel mensen weten zelf niet eens dat ze hooikoorts hebben, ze denken dat het een verkoudheid is. En omdat ze daar niet mee naar de huisarts gaan, krijgen ze ook niet de zorg en medicatie die ze nodig hebben. Dat heeft consequenties voor onze economie. Denk hierbij aan niet goed functioneren op het werk en ziek melden. 

Kosten lopen op

Dat gebeurt gemiddeld vijf werkdagen per jaar en kost de samenleving zo'n 653 euro per patiënt per jaar. Elke dag dat een werknemer zich ziek meldt, kost dat de werkgever, op basis van het meest recente TNO-rapport, gemiddeld 223 euro aan loonkosten. Een werknemer met hooikoorts kost de werkgever dus ongeveer 5,1 maal 223 euro, 1137 euro per jaar.

Hooikoorts voorkomen

In principe is elke gewone verkoudheid binnen een week over. Als je klachten langer dan een week duren, als je veel jeuk in je neus en in je keel hebt, continu een waterige neus, dan is de kans heel groot dat je een allergie hebt. Verschijnselen en klachten van hooikoorts zijn:

  • een loopneus of juist verstopte neus en veel niezen
  • jeukende en pijnlijke neus
  • jeukende en brandende ogen
  • tranende ogen en gezwollen oogleden
  • kriebelhoest
  • jeukend verhemelte en gezwollen keel
  • astma verschijnselen
  • vermoeidheid en lusteloosheid
  • hoofdpijn
  • en/of eczeem

Wees alert op symptomen van hooikoorts. Het is niet per definitie zo dat je gelijk vanaf de start van het pollenseizoen - maart / april - last hebt. Afhankelijk van waar je precies allergisch voor bent, kunnen klachten ook later in het seizoen komen. Hebben de neus- en oogklachten gevolgen voor je nachtrust en functioneren overdag dan is het belangrijk dit direct met de huisarts te bespreken. Een pilletje van de drogist is immers lang niet altijd afdoende. 

Tips! Hooikoorts-klachten op je werkvloer tegengaan 

#1 Houd de werkplek pollenvrij

Stofzuig regelmatig om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen enigszins tegen. 

#2 Smeer vaseline rond de neus

Dit beschermt je huid tegen directe prikkeling van de pollen. En de pollenkorrels blijven in de vaseline plakken waardoor ze minder snel op de slijmvliezen komen.

#3 (Zonne)bril opzetten

Zet een grote (zonne)bril op die goed om je ogen sluit. Deze beschermt je ogen tegen het stuifmeel.

#4 Regelmatig handen wassen

Werk je buiten? Ga af en toe naar binnen om je huid en handen met water af te spoelen.

#5 Niet wrijven

Wrijf niet in je ogen want dan komen de pollen die op je handen zitten, in je ogen terecht. Zijn je ogen geïrriteerd, spoel ze dan met koud water.

#6 Chemische stoffen vermijden

De klachten worden vaak erger door contact met stoffen als verf, chloor, ammoniak, uitlaatgassen enzovoort. Probeer deze stoffen te vermijden.

#7 Houd buitenkleding buiten de werkvloer en thuis buiten de slaapkamer