Je allerbeste werknemer neemt afscheid. Bloemen. Een cadeau. Je houdt een speech waarin je je oprechte waardering uitspreekt voor inzet en prestaties. Je meent het echt. Maar wat graag had je deze ster willen behouden. Had je het maar geweten dat hij werkelijk iets anders wilde. Dan had je hem die functie met meer verantwoordelijkheid geboden, of dat gave idee eerder laten uitwerken. En een beter salaris was zeker ook bespreekbaar. Maar nu, bij het afscheid, is het te laat. Had je de signalen maar gekregen.

Komen ze.

De 7 signalen die een potentieel vertrekkende medewerker afgeeft:

(Voor jou het teken om in te grijpen. Als je hem of haar behouden wilt, natuurlijk).

#1 Je medewerker vraagt extra vrije dagen tussendoor 

Je beste werknemers zijn vaak veel aanwezig en plannen hun vakanties ver van tevoren. Als dat patroon verandert en iemand neemt tussendoor vrije dagen op zonder een duidelijke aanwijsbare reden, dan is dat meestal een signaal dat het vertrek wordt voorbereid. Is het nog niet direct om te solliciteren, dan is het een teken van verminderde betrokkenheid die voorafgaat aan de beslissing te vertrekken.

#2 Er is ineens minder oog voor detail

Als jouw ster op het punt staat te vertrekken dan kan het niet anders dat hij (of zij natuurlijk) de aandacht verlegt naar de hoofdlijnen. Consequentie is een verminderde aandacht voor de details, het nalaten van de vraag ‘wat zijn de kleine stappen waarmee we dit werkend maken?’. Dat is precies een vraag die mensen die zichzelf zien blijven wél stellen.

#3 Je medewerker is actief aan het delegeren

Als medewerkers, zeker als ze ook een organisatorische verantwoordelijkheid hebben, opeens van zich af beginnen te organiseren is dat een teken aan de wand. Dan zijn ze in de eerste stadia van de overdracht. Het kan zijn dat het alleen nog een emotioneel afstand nemen is, dan ben je nog op tijd. Als het al een praktische achtergrond heeft, de vertrekdatum staat vast maar is nog niet bekend, dan ben je rijkelijk laat.

#4 De routine verandert: meer afstand, beter uiterlijk

Mensen die naar buiten kijken of het gras daar inderdaad groener is, veranderen kleine dingen in hun routine. Ze kleden zich vaak wat beter. Besteden meer aandacht aan hun uiterlijk en nemen wat afstand bij de bedrijfsborrels. Verandering in presentatie wijzen op een andere orientatie. Tijd om in te grijpen.

#5 Er is sprake van verminderde betrokkenheid

Jouw ster blonk uit in beheerste woede als zaken fout liepen. Trok en sleurde als het proces niet voldoende snelheid kreeg. Hij gooide zijn hele hebben en houden in de strijd. Maar als je het gevoel krijgt dat hij vooral door de bewegingen gaat, zijn betrokkenheid acteert, dan is dat waarschijnlijk zo. Het verschil tussen echte passie en gespeelde passie herken je uit duizenden. De nonverbale signalen die resoneren in je onderbuik, kloppen vrijwel altijd.

#6 Neem signalen van collega's serieus 

Omdat je op wat grotere afstand staat, zijn het de directe collega’s die als eerste de kleine veranderingen opmerken. De verminderde productiviteit, het minder stringent nakomen van afspraken, de veranderde houding. Luister niet alleen naar de medewerker, vertrouw niet alleen op wat je zelf ziet, maar luister ook naar de mensen die nauw samenwerken met de medewerker die zijn exit overweegt.

#7 Je medewerker die zijn exit voorbereidt, is in innerlijk conflict

Mensen die waardevol zijn, zijn betrokken. Dat betekent ook dat als zij zich mentaal beginnen voor te bereiden op een toekomst buiten de organisatie, zij een innerlijk loyaliteitsconflict doorlopen. En dat conflict is zichtbaar in gedrag. De lach is vaak wat geforceerd, vluchtiger en als er plannen worden besproken die buiten hun horizon liggen, dan wordt er vaak weggekeken.

De dromerijen die de ambitie woorden geeft, blijven achterwege of worden actief vermeden. Het ongemak is zichtbaar op het gezicht. Als je twijfelt, vraag het gewoon. Vaak zijn er kleine dingen die je kunt doen om iemand te behouden. 

Leestip!

Beeld: Getty Images