Fotografie: Vincent Boon

Iens Boswijk, de bedenker, naamgever en oprichter van kaskraker ‘restaurantsite’ iens.nl staat na 17 jaar niet meer aan het roer. Wel is ze nog als consultant verbonden aan de site die afgelopen januari door de Amerikaanse website TripAdvisor werd gekocht. De gedreven leidster typeert zichzelf als het om ondernemen gaat als‘slow starter’ en ‘mensenmens’. “Mijn kracht was en is het bij elkaar houden van mensen. Puur op basis van mijn ideeën, mijn enthousiasme en mijn visie. Een mensenmens. Ik ben altijd oprecht geïnteresseerd. Bordenwassers, directeuren, en alles wat daar tussen zit.” 

#1 Met een partner in zee? Verdeel meteen de taken

Als je besluit om met een partner in zaken te gaan. Verdeel meteen de taken en doe dat duidelijk. Zo voorkom je dubbel werk en frustratie.

#2 Vertaal oprecht en eerlijk je diepe innerlijke gevoel naar een businessplan en houd daaraan vast.

Je eigen drijfveer is je grootste kracht.  Wie in zaken gaat om geld te verdienen alleen, mislukt. Alleen jouw drijfveer leidt tot focus en enthousiasme, ook als het eens tegen zit.

#3 Schrijf een plan voordat je begint en neem daar de tijd voor

Toets het aan vrienden maar ook aan critici. Wees niet bang voor negatieve reacties, maar vertaal de tegenwerpingen in je plan.

#4 Ga met investeringsgeld om alsof het eigen geld is

Stel jezelf de vraag: Zou ik hier zelf in investeren? Hoeveel? Hoe lang? Zou ik bijstorten als het tegen zit? Als je met andermans geld om kunt gaan zoals met je eigen geld, scheelt dat enorm in succeskans. 

#5 Groeiend bedrijf? Blijf bij je leest en verzamel expertise

Mocht je bedrijf groeien: houd je bij je eigen kracht en zoek andere mensen voor andere kwaliteiten. 

Complete interview met Iens Boswijk lezen? Lees deze maand Peoplebusiness Magazine. Vier keer per jaar het gratis People Business Magazine thuis ontvangen? Registreer dan hier.