Als werkgever wil je je medewerkers stimuleren om hun talenten te ontwikkelen. Dat draagt bij aan hun eigen groei en die van jouw bedrijf. Binnen het MKB ligt bij het investeren in personeel de nadruk op persoonlijke ontwikkeling in de vorm van coaching, opleidingen en trainingen (53%). En waar dat opleiden eerst voornamelijk nog klassikaal gebeurde, wordt steeds vaker de stap naar online gezet. Want online werkt snel en doeltreffend. Daarbij is het aanbod van online opleidingen de laatste jaren flink gegroeid. 

Online versus klassikaal

E-learnings zijn over het algemeen goedkoper in vergelijking met klassikale trainingen. Dit komt doordat er bepaalde kosten niet gemaakt worden bij e-learnings (denk aan: vaste locatie, een docent voor de klas, vast tijdstip). Veel grote bedrijven zetten online trainen al in voor hun personeel, denk bijvoorbeeld aan Albert Heijn en hun kassamedewerker trainingen of Shell en hun voedselveiligheidstrainingen. Dit gaat allemaal via e-learnings.

Krijg antwoord op de volgende vragen:

 1. Wanneer is het zinvol? 
 2. Hoe zorg je dat online training iets oplevert?
 3. Is het gratis of alleen betaald?
 4. Heb je er als werkgever overzicht op?
 5. Is het enkel individueel of ook voor teams?

#1 Wanneer is online training zinvol?

Het rendement van trainingen is niet altijd duidelijk. Zo ontbreekt soms een aansluiting bij wat er op de werkvloer gebeurt. Toch zijn trainingen essentieel. Je bedrijf kan daarmee inspelen op nieuwe ontwikkelingen en de inzetbaarheid van het personeel op peil houden.

Redenen om personeel op te leiden

 • Het programma is toegesneden op je bedrijf: denk aan een (incompany)trajecten die toegespitst zijn jouw organisatie.
 • Je werknemer gaat er echt beter door functioneren: geef de ruimte om het geleerde in de praktijk toe te passen.
 • Het levert voldoende op: maak een afweging tussen de kosten van de training en de kosten van het probleem dat de training moet verhelpen. Probeer de mogelijke opbrengst uit te drukken in geld. 
 • Vorm van beloning: voor goed presterende medewerkers, of een manier om je mensen gemotiveerd te houden. Denk aan mensen die goed zijn in hun werk, maar op zoek zijn naar nieuwe prikkels. 

#2 Hoe zorg je dat online training iets oplevert?

Stap 1. Formuleer de trainingsdoelen

personeel online trainen e-learning
Het is belangrijk dat je duidelijke trainingsdoelen opstelt waarmee je de training achteraf evalueert. Het is mogelijk dat de trainingsdoelen aansluiten bij de doelen van je bedrijf, de functie van je werknemer of zijn loopbaan.

Stap 2. Ontwerp het leertraject

Een succesvol leertraject bevat voldoende elementen uit de praktijk. Laat de trainer meerdere herkenbare praktijkcases en -opdrachten opstellen. Vaak schakelt de trainer daarvoor de hulp van de hr-afdeling en/of de leidinggevende in. Samen met je werknemer kom je vast op een aantal bruikbare voorbeelden uit de praktijk.

Stap 3. Maak de transfer

Transfer wil zeggen dat je het geleerde overbrengt naar de praktijk. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor jou als leidinggevende. Jij weet de werknemer te motiveren en kunt eventuele hindernissen wegnemen.

Stap 4. Evalueer het leertraject

De evaluatie vindt plaats op basis van de trainingsdoelen. Betrek daarin niet alleen de tevredenheid van de deelnemers, maar ook of de beoogde kennis en vaardigheden zijn blijven hangen. In het meest ideale geval kun je het resultaat uitdrukken in harde cijfers.

#3 Met elk budget personeel opleiden

Het aanbod online trainingen wordt steeds groter. Een deel is gratis, andere zijn betaald. Een hoog budget is niet altijd noodzakelijk, maar zorgt wel voor meer opties, denk aan begeleiding en feedback. En meer ruimte om meerdere kortere cursussen te volgen.

Gratis e-learnings

Voor niks gaat de zon op, maar ook enkele online trainingen zijn gratis. Leuk om in te neuzen en wellicht zelfs te volgen. Nadeel is dat feedback en interactie met opleiders hoogdrempeliger, zo niet zelfs niet mogelijk is.
 
 • Massive online open courses (MOOCs): dit zijn cursussen, ingericht op massale deelname, waarbij het cursusmateriaal wordt verspreid over het web en de deelnemers dus niet aan een locatie gebonden zijn.
 • EdX: online platform van universiteiten in de VS waar je cursussen kunt volgen als ‘ondernemen: wie is je klant’ en Engelse grammatica.
 • Webinar: dit zijn interactieve online seminars. Deelnemers kunnen een webinar rechtstreeks via de computer bekijken en ook vragen stellen in vraag-en-antwoordsessies. Veel webinars zijn beschikbaar via video-on-demand en dus niet tijdgebonden.

Betaalde e-learnings

Voor een vast bedrag per maand kun je ook betaalde trainingen aanschaffen voor je medewerkers. Daar zitten dan natuurlijk voordelen aan verbonden zoals persoonlijke begeleiding, een certificaat, contact met medestudenten, het krijgen van feedback.

 • Springest: in deze Nederlandse online opleidingscatalogus kun je kiezen uit meer dan 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen van bijna 4.000 opleiders. Digitaal, thuis, in de klas. Op mbo-niveau, of juist niet.
 • GoodHabitz: jij en je medewerkers beschikken hier over 100 wisselende trainingen per maand. Aangeboden door trainers uit Nederland. Een opleiding scrum bijvoorbeeld, of effectief lezen. Alle trainingen zijn 24/7 toegankelijk vanaf elk gewenst device.

#4 Online opleiden biedt grote vrijheden (daar moeten beide partijen wel mee om kunnen gaan)

Het grote voordeel van online opleiden - studeren waar en wanneer je wilt - kan ook een valkuil zijn. Sommige werkgevers vinden het lastig als ze dat niet zelf in de hand hebben. Bang dat hun medewerkers in werktijd gaan zitten leren. Online leren vraagt dus om vertrouwen en soms is daar een andere mindset voor nodig. Maar als je er tevreden, gemotiveerde mensen aan overhoudt, waarom zou je ze die vrijheid dan niet bieden.

#5 Online training kan ook als team

Online trainingen zijn geschikt voor medewerkers die gericht bepaalde basisvaardigheden willen trainen. Denk aan concrete, duidelijk afgebakende kennis en vaardigheden zoals een cursus Word, Excel of Klantgericht telefoneren. Online leren hoeft overigens niet altijd een eenzaam gebeuren te zijn.online training personeel opleiden

Veel medewerkers zien zichzelf al ’s avonds thuis in hun eentje achter hun scherm zitten, maar er zijn ook steeds meer online trainingen beschikbaar voor groepen. ‘Spannend vergaderen’ bijvoorbeeld, kun je zelfs het best met je team volgen. Omdat iedereen meedoet, kun je ervoor zorgen dat je vergaderingen effectiever worden, minder frustraties opleveren en tot een beter resultaat leiden.”

Tip! Blended learning

Blended learning is een mix van online en klassikaal leren. Hierbij kun je je mensen individueel een aantal online modules laten volgen. Die kennis kunnen ze dan later, samen met collega’s of vakgenoten, tijdens offline bijeenkomsten verder gaan uitdiepen.

Een leraar of trainer die fysiek aanwezig is, ziet wat iemand wel en niet beheerst en kan persoonlijke ondersteuning geven. Cursussen als ‘Onderhandelen’, ‘Klantgericht telefoneren’ of opleidingen in de communicatie zijn bij uitstek geschikt voor deze combinatie van onderwijs.

Voordelen van online leren samengevat:

 • Het kan altijd en overal
 • Het is goedkoper dan klassikaal, want geen kosten aan docent etc
 • Je kunt het offline (en in een team) toepassen
 • Je kunt er personeel mee belonen en stimuleren
 • Productiviteit stijgt
 • Je creëert een duurzame werkvloer Meer weten over online opleiden?

Manager Anneke Wijnveen van Unique HROffice beantwoordt nog 5 vragen over opleiden: doe je dat klassikaal of online?

Ga naar het online aanbod van Unique >>

Beeld: Getty Images