Arnoud Keizer verruilt in januari het behaaglijke Nederland om negen maanden op de Filipijnen als waterbouwkundig ingenieur aan het werk te gaan. Mede mogelijk gemaakt door zijn werkgever Royal HaskoningDHV waar hij al vijf jaar werkt. Tenminste hij begon bij ingenieursbureau DHV, maar dat bedrijf fuseerde met Royal Haskoning. En de ‘koninklijke’ had al een samenwerkingsverband met VSO. Een ontwikkelingsorganisatie die vakdeskundigen tegen lokaal salaris uitzendt naar een land dat hulp kan gebruiken. 

Filipijnse tyfoon

Keizer zou eigenlijk deze week al vertrekken naar de Filipijnen. “Maar de verwoestende ramp die zich voltrok leidde tot een telefoontje. Hoewel ik 400 kilometer verder in Manilla ga werken, is mijn vertrek toch twee maanden uitgesteld. Jammer, maar wel begrijpelijk.” Keizer ondervindt een laatste horde op de redelijk lange weg naar de Filipijnen. “Twee jaar geleden tijdens een self management-training kwam de behoefte naar boven om ergens anders te werken en mensen te helpen. Onze toenmalige concurrent Haskoning had een samenwerkingsverband met VSO. Het fusiebedrijf stuurt elk jaar een medewerker uit. Ik heb me een jaar geleden aangemeld. Mijn werkgever geeft me negen maanden onbetaald verlof, een terugkeergarantie en wat echt wel royaal is, een vergoeding van ongeveer een kwart van mijn salaris om de kosten te dekken. De verzekeringen en dergelijke zijn duur. Mijn vriendin die ook meegaat en via VSO aan het werk gaat in Manilla, heeft haar baan wel opgezegd. Deze regeling maakt het net wat makkelijker de stap te zetten.”

Water

Het is een flinke stap die Keizer zet. “Ik ga daar meewerken aan een project dat vooral tot doel heeft de gevolgen van extreme regenval, of overstromingen vanuit zee in kaart te brengen. Letterlijk. Met variabelen als neerslag en wind kunnen we voorspellen waar het water zich ophoopt. Het is het eerste project in zijn soort dat de Filipijnse overheid op deze schaal draait. Mijn rol zal zijn om vakinhoudelijk wat toe te voegen en bij te dragen aan het verbeteren van het projectmanagement. Ik heb begrepen dat je van het lokale salaris best kunt leven als je geen rare dingen doet. Dus gewoon zelf koken en met het openbaar vervoer in plaats van de taxi. Maar eventuele weekendtrips om meer van het land te zien, die moeten uit het spaargeld komen.” 

Steun van collega’s

Onder waterbouwkundig ingenieurs is het niet ongewoon dat medewerkers tijdelijk in het buitenland werken. “Leidinggevende Odelinde Nieuwenhuis was meteen enthousiast. Net als mijn collega’s. Zij zien het als een belangrijke leerervaring. Want eerlijk, het is óók voor de eigen ontwikkeling. De praktische kant van zo’n uitzending vergt tijd en energie. Cursussen vanuit VSO over de Filipijnen – wist je dat ze daar meer geëmancipeerd zijn? – en het onderverhuren van mijn huis. Ik merkte soms dat ik met mijn gedachten al elders was.” 

Terugkeer

“Als ik over negen maanden terugkeer dan ga ik gewoon weer in Amersfoort aan het werk. Mijn werkgever leent mij negen maanden uit vanuit maatschappelijk belang (MVO-programma). Bovendien denk ik dat de ervaring die ik opdoe goed is voor de business. En zo’n periode staat ook niet slecht op je cv.”