Van alle werkenden is het aandeel personen dat tevreden is met het werk het kleinst onder uitzendkrachten (66%). Het aandeel werkgeluk is het grootst onder zelfstandig ondernemers (81%). Daarna volgen respectievelijk vaste werknemers en flexibele werknemers (78% en 75%). Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van eerder gepubliceerde cijfers. 

Werkgeluk ligt voor het oprapen
Een relatief groot deel van de uitzendkrachten geeft aan dat het niet lukte om een vaste baan te krijgen. Vooral zij toonden zich minder tevreden. Kunnen werkgevers bijdragen aan het werkgeluk van hun uitzendkrachten? Loes Dingemans, directeur van Unique denkt van wel. In het AD stelt zij: 'De banen liggen voor het oprapen, het werkgeluk dus ook.'

Loes Dingemans geeft tips waar uitzendkrachten en werkgevers hun voordeel mee kunnen doen.

Tip 1. Werk aan zelfkennis, de eerste stap naar werkgeluk  


Dat hoeft niets te kosten, het aanbod gratis persoonlijkheids- en competentietesten op internet is groot. Dat soort testen kunnen je uitzendkracht een goed beeld geven van wie hij is en wat zijn vaardigheden zijn. Voor een compleet beeld, is het goed als de uitzendkracht ook jou, zijn collega’s of vrienden, om eerlijke feedback vraagt. Zelfkennis is de eerste stap naar werkgeluk.

Leestip!

Tip 2. Stel je op als ZZp’er


Een relatief groot deel van de uitzendkrachten geeft aan dat het niet lukte om een vaste baan te krijgen. De onvrede zit hem bij deze groep in het niet hebben van een vast contract. Kunnen ze dat beïnvloeden? Ja, zegt Dingemans, uitzendkrachten zouden zich meer kunnen opstellen als een zzp’er:

  • ze zijn assertief
  • kunnen zichzelf verkopen
  • vragen wat opdrachtgevers van hen verwachten
  • vragen wat zij kunnen doen om het verschil te maken in de organisatie.

Een uitzendkracht die laat zien dat hij het werk serieus neemt, wordt door werkgevers en collega’s ook eerder serieus genomen. De kansen op een vast contract kunnen daarmee toenemen. 

Leestip!

Tip 3. Voorkom een mismatch

Past de uitzendkracht bij jouw organisatie en andersom: past jouw bedrijf bij de uitzendkracht? Zorg dat je een mismatch voorkomt. Om die mismatch te voorkomen, is het goed als uitzendkrachten bij zichzelf nagaan wat zij zoeken in een werkgever en werkplek. Een persoonlijkheidstest kan ook hier uitkomst bieden. Daarnaast is het goed om in het sollicitatiegesprek te vertellen over hoe mensen in het bedrijf met elkaar samenwerken.Tip: laat de uitzendkracht eerst een dagje meelopen. Dan weet je allebei waar je aan toe bent.

Leestip!

Wil jij ook meer bevlogen (uitzend)krachten?

Goed én bevlogen personeel is de sleutel tot blijvend succes, binnen iedere onderneming. Samen met een HR Adviseur van Unique ontdek en ontwikkel je het talent binnen je organisatie. We kijken naar ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit. Meer informatie of een advies op maat? Bel dan gratis met 0800-280 00 00 of vul onze aanvraag in. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op. 

Beeld: Getty Images