Kun je die stress voorkomen? Bijvoorbeeld door te genieten van een staycation? Of, als je dan wel weggaat, door een liever korte of lange reis? Alle vakantiezaken op een rijtje!

Een ding is zeker. Over die vakantiestress lees je best veel, bijvoorbeeld in een onderzoek van Nationale Nederlanden. Uit dat onderzoek blijkt dat (maar) ongeveer de helft van de Nederlanders ontspannen op vakantie te gaan. 33% gaat in paniek op pad en meestal komt die stress door inpakken (30%), het huis (23%) of werk (20%). 40% van de deelnemers aan het onderzoek neemt het werk ook nog eens mee op vakantie, tot ongenoegen van 97% van de partners. Wat nu?

#1 Geniet van een staycation en blijf thuis

Want dan hoef je niets in te pakken, heb je geen stress en bovendien geen last van een after-holiday-dip. In plaats van die vakantie verken je de lokale supermarkt in je eigen woonplaats. Bezoek je zaken die een eventuele toerist ook aantrekkelijk vindt in jouw omgeving, bijvoorbeeld dat restaurant om de hoek. Zonder vliegtuig, eventuele file en met alsnog herinneringen: aan rust.

#2 Ga kort op vakantie

Een paar jaar geleden las ik dat het veel beter is om vaak kort op vakantie te gaan. Want tijdens een vakantie rust je altijd uit. Dus waarom dan niet vaker gaan? Je bent weer eens ergens anders en hebt maar liefst vier (of drie) keer voorpret. Iedere vakantie zorgt voor een unieke herinnering en is daarom belangrijk. En hoe meer herinneringen, hoe meer plezier achteraf. Dat stelt nobelprijswinaar Daniel Kahneman. Ook de voorpret speelt daarbij een rol. En de napret. Met foto's van verschillende locaties. Maar hoe zit het met de stress? Ben je die ook kwijt na een weekje zon? 

#3 Of toch lang

Na gemiddeld acht dagen kom je tijdens je vakantie tot rust. Alleen daarom al is het beter om meer relaxtijd in te plannen. Bovendien zou je uitgeruster op je bestemming aankomen als je meer tijd besteedt aan je heen- en terugreis. Want dan landt je niet meteen in een andere omgeving. En voor die autoreis naar Spanje heb je heen en weer net iets meer dagen nodig. 

#4 En als je dan gaat

Werk met een to-do-list en houd die kort

De laatste dagen voor onze vakantie werken we het hardst en de dag voor onze vakantie is de stress het hoogst. Niet bevorderlijk voor een rustig vertrek. Vooral niet als je gedurende het hele jaar ook werkte met een volle to-do-list. Houd die lijst zo kort mogelijk in de laatste weken voor je vakantie. En plan grote projecten in voor direct na je vakantie, dat is meteen een veel leuker begin dan de mailtjes lezen.

En pak je koffers een dag vlak voordat je vertrekt . Want uit het onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat mensen die hun koffer op het laatste moment pakken relaxter op vakantie gaan dan de vroege pakkers.

Kom tot rust in de plaatselijke supermarkt

Ik weet niet meer waar ik deze tip las of van wie ik het hoorde. Maar volgens mij helemaal waar: je wordt rustig in een onbekende supermarkt. Dus als je dan aankomt op die korte of lange vakantie, begin (uiteraard nadat je de koffers of auto hebt en je werk achter je hebt gelaten) met een supermarkt! Neem de tijd en ontdek interessante zaken die je al wel of niet kende. Koop meteen cadeautjes. Het is er koel, dus onthaast!

Ten slotte, nog even over die eerste vakantiedag

De Belgische arts Luc Swinnen vertelt in Humo dat het levensgevaarlijk is om de eerste vakantiedag meteen op de het strand te liggen. De Volkskrant onderzocht de uitspraak en relaxen na een stressvolle periode lijkt, na bijvoorbeeld overleg met de Hartstichting, niet levensgevaarlijk. Dus relax!