Werken op 1 mei

Driekwart van de wereld is vandaag, op 1 mei, vrij. Sinds 1890, als eerbetoon aan de invoering van de achturige werkdag en na de arbeidersprotesten in Chicago viert het grootste deel van de wereld de Dag van de Arbeid met een vrije dag. Ook in Europa, maar wij niet. Hoe komt dat en is er een link naar die andere feestdag op 27 april?

Tot na de Tweede Wereldoorlog werd er in Nederland meer aandacht besteed aan 1 mei. En dan vooral door socialistische partijen en bonden. Mensen of bedrijven die trouwens minder affiniteit hadden met dat andere feest, toen Koninginnedag.

Vrij op Koningsdag

De oorsprong van Koninginnedag ligt ook in (of rond) 1890. Toen overleed Koning Willem III en maakte Wilhelmina van de Prinsessedag, die nog niet lang bestond, Koninginnedag. De dag werd binnenshuis gevierd, op 31 augustus. In 1948 verhuisde de nationale feestdag naar de geboortedatum van Juliana, die van haar verjaardag op 30 april een feest maakte voor de bevolking, inclusief defilé. Dat werd Koninginnedag, ook Koningsdag. Bijna iedereen is vrij, veel winkels zijn wel open en de krant is er ook gewoon (of in ieder geval mijn krant). 

Verzuiling en zondag

Die nieuwe Koninginnedag vierde Juliana niet op zondag. Viel 30 april wel op zondag, dan werd de feestdag verschoven. Bijvoorbeeld naar 1 mei. En zo kwamen de twee dagen steeds dichter bij elkaar. Tegelijkertijd ontzuilde Nederland. Vierders van 1 mei waren niet meer per se anti-monarchist, ook niet in de politiek. En daarbij delfde 1 mei het onderspit. Ook vandaag. Toch zijn er wel mensen vrij. Op de AEX is dicht, Tweede Kamer met meireces. En natuurlijk is het meivakantie, maar daarvoor neem je dan wel vrije dagen op.

Bronnen: de Volkskrant, Wikipedia 1 mei en Koningsdag