Liefde op het werk komt vaak voor

Liefde op kantoor komt regelmatig voor. Logisch, want werk beslaat een groot gedeelte van ons leven en we brengen veel tijd door met collega's. Uit cijfers van het CBS uit 2016 blijkt dat er in Nederland 296.000 werknemers zijn van wie de partner in hetzelfde bedrijf werkt. Dit komt neer op 150.000 stellen op de werkvloer, ofwel 4% van het totaal aantal werknemers in Nederland.

Daten met een collega wordt ook steeds minder een taboe, bleek een jaar later uit onderzoek dat Unique deed.  45% van de Nederlandse werknemers vindt dat in de liefde alles is geoorloofd. Dus ook daten met een collega. Bepalend voor een positief of negatief oordeel is dan wel de positie die je als collega’s hebt ten opzichte van elkaar. 19 procent van de respondenten geeft namelijk aan dat de een dan geen manager moet zijn van de ander.

32 procent van de Nederlandse werknemers wil absoluut niet daten met een collega. Nog liever nemen ze ontslag. De meeste affaires blijken kortstondig. Bijna vier van de tien relaties duren nog geen half jaar. En slechts 1 op de 25 eindigt in een langdurige verbintenis als samenwonen of trouwen.

En nu. Toejuichen, die liefde, of afraden?

Juich het toe

Want verliefde werknemers zijn blijer met hun baan, gemotiveerder en presteren beter. Zijn vaak gelukkig en hebben veel positieve energie, die weer kan leiden tot extra productiviteit. Bovendien blijkt dat stellen op het werk zich minder snel ziek melden. Gezamenlijke projecten verlopen uitstekend, stellen vullen elkaar aan en werken graag over. In China wordt het in een enkel bedrijf zelfs aangemoedigd met een extra bonus omdat verliefdheid juist de harmonie bevordert. 

Raad het af

Wie dag en nacht met elkaar deelt, heeft meer kans op werkstress en neemt altijd werk mee naar huis. Daarnaast zijn stellen op het werk eerder doelwit van roddel en achterklap. En als de relatie stukloopt, zal de ex als collega niet te vermijden zijn. Ook werkgevers vinden het vaak onprettig, omdat liefde afleidt en het werk negatief kan beïnvloeden. Een kwart van de werknemers vindt dat werkgevers dan ook relaties tussen collega's moeten verbieden. De Limburgse zender L1 stelde een paar jaar geleden ook echt een verbod in. Formeel is het echter geen ontslaggrond.

People Business tips

#1  Gedragscode
Een op de vijf Nederlandse bedrijven hanteert een gedragscode: werknemers een duurzame relatie behoren te melden, aldus onderzoek van Muel Kaptein, hoogleraar bedrijfsethiek aan de Erasmus Universiteit voor KPMG. Volgens hem moeten bedrijven er niet te spastisch over doen en helpt transparantie om naar oplossingen te zoeken. Een gedragscode kan hier zeker bij helpen. Verliefde stellen wordt dan ook aangeraden na te gaan of er zo’n code van kracht is binnen het bedrijf. 

#2 Openheid
Kantoorrelaties komen vroeg of laat toch altijd uit. Roddels worden gevoed door geheimhouding. Weet je zeker dat het ware liefde is, kom er dan zo snel mogelijk eerlijk voor uit en maak de relatie zo officieel mogelijk. Spreek met elkaar af hoe en wanneer je het bekend maakt en informeer je manager als eerste.

#3 Recht op privacy
Als werkgever mag je je niet bemoeien met het privéleven van je medewerkers, dus ook niet als ze een relatie met elkaar hebben. Leidt de amoureuze band tot onwerkbare situaties, of worden uw belangen geschaad, dan mag je wel ingrijpen en één van de twee eventueel overplaatsen naar een andere afdeling of vestiging.

#4 Beoordeel elkaar niet
Krijg je een relatie met een ondergeschikte, dan kun je beter geen functionerings- en beoordelingsgesprekken met elkaar voeren. Maak hierover afspraken en zorg dat een ander bevoegd persoon het gesprek kan voeren.

#5 En als de liefde eindigt?
Hoe groot de liefde ook is, maak afspraken over wat jullie doen als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Het komt het werk namelijk zeker niet ten goede als je elkaar gaat vermijden of met stress achter je bureau zit.

#6 Houd werk en privé gescheiden
Het spreekt misschien voor zich, maar het is niet professioneel om privébeslommeringen te bespreken in het bijzijn van jullie collega's. Zij moeten immers met jullie beiden samenwerken.

Bronnen: Careerbuilder, Monsterboard, Parship, Unique, Intermediair, CBS