Twee op de tien sollicitanten scheppen op in hun brief, 13 procent overdrijft in het curriculum vitae. Dat blijkt uit onderzoek van het zakelijke online netwerk LinkedIn. Selecteert u kandidaten op basis van een gelikt cv, dan is de man of vrouw die voor u zit misschien een goed ‘bluffer’, maar of hij of zij de juiste m/v voor de functie is, is nog maar de vraag. Ernst&Young vraagt daarom niet langer naar het cv van potentiële nieuwe werknemers. Het bedrijf gaat enkel selecteren op basis van intelligentietests en vaardighedenassessments. Twee nieuwe ontwikkelingen in cv-land. 

#1 Stuur aan op een ‘eerlijk’ cv

Jeff Scardino, creatief directeur bij marketinggigant Ogilvy & Mather is wars van de opgepoetste cv’s. Hij vindt dat je ook je mislukkingen en slechte referenties op je cv moet zetten. Het geeft mensen een veel beter (eerlijker) beeld van wie je bent en wat je gedaan hebt. Bij wijze van proef solliciteerde hij met een dergelijk cv op tien vacatures, waarbij hij twee brieven stuurde onder verschillende namen. Eén conventionele brief en één ‘relevante’ brief met het pijnlijk eerlijke cv. Alle functies spraken hem oprecht aan, en voor alle tien achtte hij zichzelf geschikt.
Op het relevante cv stond: ‘Maak niet de beste aantekeningen tijdens vergaderingen, maar het lijkt alsof ik iets aan het doen ben omdat ik zit te tekenen’. Zijn huidige functie omschrijft hij zo: ‘Werkte aan drie voorstellen die het niet werden. Slaagde er niet in iets waardevols te produceren tijdens mijn eerste jaar hier. Verkocht geen wereldschokkende ideeën aan UPS of American Express.’ En bij opleidingen vermeldt hij: ‘Relatie met een vrijgevochten meisje dat mijn eerste jaar verpestte. 
Het resultaat? Op het normale cv kwam één reactie en nul uitnodigingen voor een gesprek. Het ‘relevante’ cv lokte acht reacties uit en vijf uitnodigingen om eens te komen praten. “Helaas, de functie is al vervuld, maar ik zou dolgraag meer horen over je project. Echt onze manier van denken”, schreef een bedrijf. “Ik zie honderden cv’s per jaar dus het was erg verfrissend om een andere aanpak te zien”, schreef een ander bedrijf. 

#2 Geen cv maar selecteer op basis van vaardigheden

Ernst&Young,  vraagt niet langer naar het cv van potentiële nieuwe werknemers, maar gaat enkel selecteren op basis van intelligentietests en vaardighedenassessments. Op die manier krijgen getalenteerde personen meer kans ongeacht hun achtergrond. Bovendien zorgt het voor een betere toegankelijkheid van het beroep. Academische kwalificaties blijven belangrijk, maar zijn volgens E&Y geen barrière meer om een voet tussen de deur te krijgen. Het bedrijf ontdekte na eigen onderzoek onder 400 nieuwe medewerkers dat er geen bewijs is dat eerder succes tijdens de opleiding correleert met toekomstig succes bij het uitvoeren van het beroep. De veranderingen die E&Y in het selectieproces doorvoerde, helpen om zo’n groot mogelijke groep talenten te bereiken. Op die manier hoopt het bedrijf elke kandidaat de gelegenheid te geven om tijdens de selectie zijn potentieel te laten zien.