Fan van EGLO

Tonie Soeters werkt sinds vier jaar bij EGLO en in zijn werk is hij allrounder. Zo verzorgt Tonie de Engelse stekkers voor de verlichting die EGLO produceert. Brengt hij koffie, vouwt dozen en zorgt hij ervoor dat alles opgeruimd is. “Hij ziet dat je naar de kapper bent geweest en geeft je een compliment vanwege je nieuwe schoenen. En, ten slotte, hoe groot je stress ook is: Tonie zorgt dat je steeds weer verder kunt, ook als het even tegenzit. Omdat hij luistert en altijd vrolijk is. En naast zijn passie voor NAC. Want ook NAC vindt Tonie “helemaal geweldig.”

Vanwege zijn verstandelijke beperking functioneert Tonie niet goed in een reguliere baan. Bij EGLO komt hij wel helemaal tot zijn recht. Hoe kwam Tonie aan zijn functie? Ellen Verhaard is HR-manager bij verlichtingsproducent EGLO en ambassadeur participatie. Zij vertelt over de samenwerking met sociaal werkbedrijf !GO Voor mensenwerk. “Een jaar of vijf geleden ondertekenden we een samenwerkingsconvenant. Die samenwerking is succesvol: niet alleen met onze organisatie, maar ook met andere mkb-bedrijven in de omgeving. Op dit moment hebben wij zelf een vacature voor een nieuwe collega. Maar !GO heeft geen geschikte kandidaten meer. Zo goed gaat het.”

Een goede match

Is het succes kenmerkend voor de omgeving van Oosterhout? “Dat weet ik niet. Er is bij bedrijven ook angst om op deze manier te werken. Organisaties zijn bijvoorbeeld bang dat ze teveel tijd moeten vrijmaken. Die angst is niet nodig. Het gaat vooral om een goede match. Je moet bij elkaar passen. Eigenlijk is het allemaal hetzelfde als het werven van ander personeel.”

Heb je tips voor andere organisaties? “Kom allereerst in contact met de sociale werkplaats in jouw omgeving. En kijk dan naar de beperking van een kandidaat. Is er een match met de sfeer en werkzaamheden bij jouw organisatie? Natuurlijk moet je er tijd voor vrijmaken om iemand in te werken. Net zoals bij andere nieuwe collega’s. Misschien krijg je er nu wel veel meer voor terug.”

De samenwerking tussen EGLO en Unique

EGLO is de toonaangevende producent van verlichtingsproducten voor consumenten in Europa. De EGLO showroom in Oosterhout is zowel geopend voor particulieren als professionele dealers in verlichting. Bij EGLO werken 100 collega’s. Mensen met een vast en tijdelijk contract. Unique werft al jaren kandidaten voor EGLO. De samenwerking is intensief en ook daarom benaderde consultant Debbie Wildhagen de organisatie voor dit interview.

Tonie Soeters

Tonie is 57 jaar. Sinds vier jaar werkt hij bij EGLO. Tonie is fan van NAC en heeft talent voor de camera. Is NAC op tv, dan is de kans groot dat je ook Tonie ziet.

Ellen Verhaard

Ellen Verhaard is HR-manager bij EGLO en ambassadeur participatie. Naast haar werk is ze actief als burgerlid van de gemeenteraad van Drimmelen. Ook daar deelt ze haar kennis over participatie. Zodat er ook daar budget is vrijgemaakt voor het onderwerp.

Ons 26-weken plan

Meer over onze 26 weken lees je in onze andere artikelen op People Business en de website van Unique. Bijvoorbeeld: het artikel over onze week van het anonieme cv