Uit onderzoek van vacaturesite Jobbird blijkt dat één op de drie werknemers flirt, sekst of een affaire heeft met een collega. Volgens experts vormen de huidige netwerkcultuur, minder officiële dienstverbanden en meer zelfstandigen de oorzaak.
Van de bijna 500 ondervraagden heeft of had 15 procent een relatie met iemand van het werk. Twaalf procent hield het bij vozen of seks en 8 procent ging niet verder dan een onschuldige flirt. 
Experts raden aan werk en privé gescheiden te houden. Een affaire op de werkvloer werkt zorgt namelijk voor meer spanningen. Het kan invloed hebben op de onafhankelijkheid van de samenwerkingsrelatie. Ook kan er achterdocht en irritatie ontstaan wanneer verhoudingen niet transparant zijn. En in het ergste geval leidt de romantiek tot ontslag. 

Toch is het niet zo dat het lonken en lachen naar elkaar helemaal verboden is op de werkvloer. U mag uw werknemers zelfs aansporen een beetje zakelijk te flirten. Volgens Saskia Paulissen, coach en spreker over flirten en man/vrouw diversiteit op de werkvloer, betekent zakelijk flirten: op een onbevangen, positieve manier contact maken. Recht uit het hart en effectief want: het draait eerst om de mens dan pas om de zaken. Paulissen geeft enkele tips waarmee u op de werkvloer aan de slag kunt gaan. 

#1 Maak een goede eerste indruk

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Een belangrijk flirtmoment dus, want hoe positiever jouw eerste indruk is, hoe positiever het contact verloopt. Maak je een slechte eerste indruk, dan heb je ongeveer zeven contactmomenten nodig op het beeld bij te stellen. Tip: zorg dat de eerste zinnen die je uitspreekt neutraal en positief zijn. Begin dus niet te klagen over files, geen parkeerplek of trage weggebruikers. Geef liever je gesprekspartner een welgemeend compliment. 

#2 Vergeet oude indrukken van de ander

Wees je bewust hoe jij omgaat met de eerste indruk van je gesprekspartner. Ons onderbewuste leidt ons namelijk maar al te graag om de tuin. Zodra wij iemand zien of horen, gaan we onmiddellijk op zoek naar herkenning in onze database van ervaringen. Zodra we maar iets vinden dat ons bekend voorkomt, plakken we daar meteen een sticker op. Een negatief label zal onmiddellijk van invloed zijn op je openheid naar de ander. Jammer, want het is puur gebaseerd op ervaringen uit het verleden. En ook in het flirten geldt: die bieden geen garantie voor de toekomst!

#3  Activeer je nieuwsgierigheid

Is iemand zakelijk aantrekkelijk voor je maar voel je op persoonlijk vlak niet meteen een klik? Ga dan op zoek naar wat je fascineert in deze persoon. Door met een positieve blik te kijken, activeer je jouw nieuwsgierigheid en vind je altijd een haakje om in verbinding te komen.

#4 Kijk kritisch naar jezelf 

Sta je er weleens bij stil hoe benaderbaar jij bent? Voelen mensen zich vrij om met jou in contact te treden of zijn ze juist afwachtend. Welke gedachtes heb je voordat je iemand ontmoet en in hoeverre belemmeren die een open houding? De beste manier om hier achter te komen is om feedback te vragen aan de mensen om je heen. over je positieve eigenschappen en ook over je minder positieve eigenschappen. Hoe beter je weet wat je uitstraalt, hoe krachtiger je jouw eerste indruk kunt maken. Best spannend maar zeer waardevol om te doen.

#5 Oefen elk moment van de dag

Wacht niet tot het moment suprême om zakelijk te flirten maar maak er een gewoonte van. Lach vriendelijk naar een passant op straat, maak een praatje met de caissière, geef een spontaan compliment. Hoe vaker je flirt, hoe natuurlijker je flirtgedrag én het is nog leuk om te doen ook!