In januari zijn, ook in een arbeidsmarkt die schaars is, werknemers gevoeliger voor een nieuwe uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat die kandidaten op jouw vacature solliciteren?

Noem de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat vindt de perfecte kandidaat belangrijk in een functie? Een lease-auto, bonus, de pensioenregeling of juist die korting op de zorgverzekering? Unique vroeg bezoekers van hun website wat zij de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden vinden. Het resultaat:
  1. De ontwikkelmogelijkheden binnen een organisatie (41%),
  2. Een goed geregeld pensioen (25%)
  3. De 13e maand (21%)
  4. Een leaseauto (8%)
  5. En tenslotte de bonus (5%).

Dus: noem de voordelen! Ruim 20% van de sollicitanten vindt het niet noemen van secundaire arbeidsvoorwaarden een reden om niet te solliciteren op een vacature.

Leestip: In zeven stappen naar de talentvolste kandidaat.  

Vacatures? Dit vinden lezers interessant.

Wat wil jouw toekomstige collega graag lezen in een vacature en wat juist niet? Ook dat vroegen we aan ruim 2.500 werkzoekenden. Te zware functie-eisen zijn een reden om niet te solliciteren. Denk daarbij aan 'de pre' in een vacaturetekst. Bijvoorbeeld: 'hbo-opleiding is een pré.' Mensen met een hbo-opleiding kunnen denken dat deze vacature onder hun niveau is. Terwijl juist kandidaten met een mbo-opleiding niet solliciteren omdat ze de functie-eisen te hoog vinden.

Daarnaast is natuurlijk de inhoud van een vacature belangrijk. 22% van de lezers leest niet verder bij een inspiratieloze inhoud en 10% bij een lange vacaturetekst. Maar wat is inspiratieloos of te lang? Denk bijvoorbeeld aan arbeidsvoorwaarden die 'marktconform' zijn. Wat is marktconform? Noem beter gewoon het salaris. En te lang? Dat is alles wat in eerste instantie niet interessant is voor jouw nieuwe collega.

Leestip! Een pittige vacaturetekst. 

Bron: Unique vraagt de bezoekers van www.unique.nl en MijnUnique wekelijks om een mening. Over solliciteren en vacatures, bijvoorbeeld. Met onze vragen bereiken we ruim 60.000 medewerkers per maand. Ruim 10.000 kandidaten geven antwoord op de polls.