Het is van belang dat organisaties met hun tijd meegaan. Qua manier van werken zijn ze nog te veel blijven steken in ‘vroeger’. Arbeid is veelal georganiseerd volgens de principes uit het Taylorisme (wetenschappelijke bedrijfsvoering met de mens als verlengstuk van machines en met loon als de belangrijkste motiverende factor). Dit maakt van organisaties ‘verdrietfabrieken’.

Zo zegt Shanti Silos, organisatieadviseur, trainer, spreekster en oprichtster van LightWorks. “De huidige tijd en snelheid vraagt echter om een totaal andere vorm van organiseren. Flexibiliteit, kunnen inspelen op veranderingen, zingeving en effectief werken is cruciaal. De organisatievorm die hier perfect bij past zijn vreugdenetwerken.” 
Een dergelijk netwerk bestaat volgens Silos uit werkgevers, werknemers en overige stakeholders die vanuit intrinsieke motivatie in actie komen en optimaal samenwerken. Met een toename van energie, geluk en een hoger rendement als resultaat. In acht stappen kun jij dit volgens Silos ook vorm en inhoud geven.

#1 Heb oog voor passies en talenten

“Ieder mens wordt geboren met passies en talenten. Noem het 'cadeaus' die elk van ons meekrijgt. Veel van deze 'cadeaus' blijven onuitgepakt. Medewerkers die vanuit intrinsieke motivatie of zingeving in actie te komen, en dus hun passies en talenten gebruiken,  gaan vanzelf (meer) stralen. Het vuur in hen gaat branden en dat kunnen ze op alle vlakken gebruiken, ook in hun werk.”

#2 Creëer een vruchtbare omgeving

“Werkgevers en werknemers kunnen optimaal samenwerken. Hiervoor kun je enerzijds werknemers activeren en inspireren tot het vergroten van hun zelf leiderschap. Anderzijds kunnen leidinggevenden o een vruchtbare basis te creëren, waarbinnen werknemers en andere betrokkenen optimaal tot hun recht komen en floreren.” 

#3 Durf personeel los te laten

“Persoonlijke en professionele groei kan betekenen dat iemand niet bij de organisatie blijft werken. Het kan best zijn dat enkele werknemers in een andere organisatie, op een andere afdeling of  in een andere functie veel beter tot hun recht komen. Het gaat om het vinden en creëren van de juiste match, voor zowel de werknemer, werkgever, klant en als het even kan ook nog de community waar de organisatie deel van uitmaakt.”

#4 Wees actief op meerdere fronten

“Om van verdrietfabriek tot vreugdenetwerk te komen, is het essentieel dat je op meerdere vlakken in actie komt: 
- Stem de binnen- en de buitenkant van een organisatie op elkaar af. De identiteit en de manier van organiseren & cultuur sluit dan aan op communicatie en community.  
- Investeer in het activeren, stimuleren en faciliteren van natuurlijk leiderschap binnen je organisatie. 
- Werk volgens de elf principes van succesvol organiseren bij brainstormsessies, projecten, teamsessies, heisessies en netwerkbijeenkomsten.”

#5 Kies voor de juiste begeleiding

“Een substantiële en duurzame toename van (bedrijfs-)resultaten realiseer je niet met hap-snap-hulp,  een training hier, een workshop daar, wat begeleiding van die en een projectje daar. Dit kan alleen door middel van een integrale aanpak vanuit zingeving op basis van overeenstemming tussen denken, voelen en doen.” 

#6 Durf en je wordt beloond

“Werkgevers geloven niet dat ze in minder tijd een substantieel hoger rendement kunnen halen, als ze het echt anders durven aanpakken. (Denk bijvoorbeeld aan The 4 hour workweek van Timothy Ferris). Terwijl het altijd effectiever, met meer plezier en vanuit inspiratie met het behalen van betere resultaten kan. Of zoals Einstein zei: ‘Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg’. Veel organisaties realiseren mooie resultaten, werken effectief en hebben gelukkige medewerkers. Maar hoeveel organisaties benutten het volledige menselijke potentieel? Er valt daar werkelijk nog een wereld te winnen, is mijn ervaring.”

#7 Denk vanuit innovatie

“Focus niet alleen of sec op controle en beheer, maar verander vanuit het streven naar optimalisatie en innovatie. Sommige leidinggevenden stellen vragen uit angst om de controle te verliezen of dat zaken onbeheersbaar worden. ‘Wat als jullie langs komen en de helft van mijn mensen neemt ontslag? Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat mijn medewerkers doen wat ik wil? Als we de medewerkers meer vrijheid geven, hoe kunnen we er dan wel voor zorgen dat ze hun werk goed (blijven) doen?’ 
Anderen stellen vragen vanuit liefde en vertrouwen. Zoals: 'Ik wil graag zelf sturende teams, hoe zouden jullie dit aanpakken? Ik wil mijn (nieuwe) team beter leiding geven, kunnen jullie me hierbij helpen? We willen de klanttevredenheid vergroten en zien de mens als sleutel tot succes hierin, wat voor aanpak stellen jullie voor om dit te bereiken?'"

#8 Zie verbetering als een must

“Zie het inschakelen van een inspiratie-organisatie niet als gebruiken maken van een luxe dienst. Het faciliteren van verbetering en het optimaal benutten van menselijk potentieel is een musthave waardoor een organisatie betere resultaten behaalt, effectiever werkt en werknemers heeft die met meer voldoening en bezieling werken.” 

Shanti Silos is oprichtster van inspiratie-organisatie LightWorks een vreugdenetwerk bestaande uit facilitators en inspirators; initiatiefneemster van de film & het festival: LICHTpuntjes (een project voor mensen die stralen en/ of die meer zouden willen stralen) en schrijfster van het boek: Schonen, Dromen & Ordinaire Fun (een boek over leven & genieten met haar verhaal en advies om burn-out te voorkomen en te genezen.