Gekwalificeerd technisch personeel met gerichte werkervaring vinden wordt, nu de economie weer aantrekt, een serieuze uitdaging, stelt Adriaan Belonje (directeur van Technicum) in het nieuwe nummer van Peoplebusiness Magazine. Want: vraag en aanbod zijn volgens Belonje verstoord. “We hebben fors meer gekwalificeerd technisch personeel nodig, terwijl al jaren steeds minder gekwalificeerde jongeren van school komen.” Daarnaast hebben veel organisaties zich volgens de directeur door de economische crisis meer gericht op de korte termijn (overlevings-) strategie. Energie en geld voor de lange termijn was er gewoonweg niet. Nu de concurrentie moordend wordt, moeten organisaties zo snel mogelijk in actie komen stelt Belonje. 6 tips:

#1 Co-creëer 

Afwachten tot mensen met de juiste opleiding en ervaring naar je toekomen is geen optie. Werkgevers, de uitzendbranche en de opleidingsinstituten kunnen samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden en vertrouwde methodes afstoffen. Ook Technicum vervult een rol in die co-creatie, omdat de uitzendmarkt als geen ander de branches en opleidingsvraag overziet. Hierdoor krijgen we de opleidingsklasjes sneller en kwalitatief beter gevuld. Dit staat nog los van de meerwaarde dat de selectie van de juiste leerlingen cruciaal is voor een klas die met elkaar de eindstreep haalt.

#2 Leid zelf op

Jongeren zonder diploma stromen massaal de maatschappij in. Een deel is afgehaakt omdat de opleiding niet matcht, het andere deel mist de combinatie leren en werken in de praktijk (Beroeps Begeleidende Leerweg). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ontbreekt niet de wil om ergens voor te gaan. Alles draait om het perspectief dat je ze biedt. Om jongeren te motiveren zijn een persoonlijke benadering en de leermethode essentieel. Leid zelf op. Groot voordeel is dat je ze geen algemene opleiding geeft, maar ze heel specifiek voor jouw branche of jouw bedrijf klaarstoomt.

#3 Laat u niet afstompen door een weerbarstige praktijk

Oké, de theorie is misschien minder weerbarstig dan de praktijk. Zo is het sinds de afschaffing van de ‘WVA Onderwijs’ administratief omvangrijker en complexer geworden om subsidie voor opleiden te krijgen. Dat maakt het uitdagender en intensiever ja, maar laat u hier niet door weerhouden. Veel belangrijker is het besef dat u het zich als organisatie niet kunt  veroorloven om niet te investeren in menselijk kapitaal.
 

#4 Verreken de opleidingsgelden met de Transitievergoeding

De opleidingsgelden hebben sinds de komst van de Transitievergoeding per 1 juli 2015 een dubbele waarde. Zo mag het bedrag dat een werkgever investeert in de inzetbaarheid van zijn medewerker, verrekend worden met de eventueel uit te keren Transitievergoeding. 

#5 Zie training en opleiding als een continu proces

Alleen dan kunt u medewerkers behouden, veilig laten werken en maximaal laten presteren. En er is ook nog een tweede effect: u creëert trotse medewerkers die minder vaak ziek zijn en loyaal zijn aan hun werkgever. Denk hierbij ook aan zogenaamde ‘EVC-trajecten’. Medewerkers kunnen op basis van persoonlijke ervaring en eerder behaalde certificaten in twee tot drie maanden een ervaringscertificaat behalen dat verzilverd kan worden voor een erkend diploma. Een prachtig middel om medewerkers bagage en vertrouwen te geven om zich verder te ontwikkelen.

#6 Kies voor een buddysysteem

Koppel een oudere ervaren ‘rot in het vak’, aan een jonge starter. De senior-werknemer draagt zijn ervaring over op een volgende generatie. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Voor die groep medewerkers werkt het erg motiverend om hun kennis over te dragen. En vergeet ook niet dat ouderen op hun beurt een hoop van jongeren kunnen leren als het gaat om nieuwe methodes, technieken en inzichten. Daar krijgen ze weer energie van.  Geen goedkope methode. Er gaan hiermee natuurlijk dubbele uren gepaard. Maar door kruisbestuiving tussen twee generaties wordt sneller geleerd, meer praktische ervaring opgedaan en is er meer betrokkenheid. TIP: Vergeet de ‘ervaren rot’ niet te trainen hoe kennis het beste overgedragen kan worden.  Alleen met de juiste begeleiding en verwachting van het traject heeft deze aanpak succes

Wie is Technicum? Technicum is partner in het bemiddelen, begeleiden en opleiden van technisch specialisten. Als volwaardige HR-partner kent Technicum het vakgebied. Het levert maatwerk aan ondernemend en werkend Nederland.


Meer lezen?
Lees het complete interview met Adriaan Belonje in de nieuwste editie van Peoplebusiness Magazine.  Vier keer per jaar het gratis People Business Magazine thuis ontvangen? Registreer dan hier.