Beeld: Getty Images

Dat blijkt uit een onderzoek van GfK dat Het Nationale Diabetes Fonds liet uitvoeren in het kader van de Nationale Traploopweek (11-15 april). Aan het onderzoek deden 1.140 werknemers mee van achttien jaar en ouder. Met het initiatief wil de organisatie voor meer beweging op de werkvloer zorgen. Traplopen stimuleren zou na twaalf weken al een positief effect hebben op fitheid, gewicht en bloeddruk en daarmee het ziekteverzuim. Mooie reden om dus wat vaker die trap te nemen. Maar hoe krijg je ze (en jezelf) zover? 5 tips. 

#1 Hang bij lift en trap aansporende posters met gezonde effecten van traplopen

Met traplopen worden gemiddeld zo'n 10 calorieën per minuut verbrand
Dit is 560 kcal per uur (leuk om na elke verdieping de medewerker een tussenstand te geven met: nu heb je xx calorieën verbrand. Moedig je werknemers aan om ook de trap naar de volgende verdieping te nemen (indien aanwezig).

Met traplopen verbrand je in kortere tijd meer calorieën dan met joggen
Met 30 minuten joggen en 15 min traplopen (trap óp) verbrand je hetzelfde aantal calorieën. 

Met traplopen voorkom je diabetes type II

Het inlassen van dagelijks een aantal korte momenten van bewegen per dag helpt het metabool syndroom, voorloper van diabetes type 2, te voorkomen.

#2 Wijs medewerkers de weg naar de trap

Plaats kleurige pijlen of voetstappen op de vloer of muur die leiden naar de trap.

#3 Maak de liften beperkt beschikbaar

Hiermee stimuleer je trapgebruik bij medewerkers. Doe je dit een week of zes,
dan wordt het traplopen een gewoonte en zullen medewerkers niet meer automatisch de
lift nemen. 

#4 Doe mee met de Nationale Traploopweek

Betrek werknemers bij de traploopactie en laat hen elkaar stimuleren in het nemen van de trap. Hierbij geldt: Goed voorbeeld doet volgen. Laat medewerkers foto’s maken van leuke initiatieven, actieve collega’s, geslaagde kick-offs of andere mooie beelden van hoe je bedrijf de Traploopweek tot een succes maakt. De leukste foto’s kun je sturen naar twitter@diabetesfonds met de #traploopweek of per mail naar traploopweek@diabetesfonds.nl De winnaar van deze actie ontvangt van Prorest Catering eengeheel verzorgd ontbijt op kantoor voor 10 personen.

#5 Maak het trappenhuis aantrekkelijk

Zorg dat het aantrekkelijk wordt om de trap te gebruiken en verwijder eventuele belemmeringen. Denk aan zware deuren, hitte, kou, of vieze lucht. Maak traplopen nog leuker door muziek in het trappenhuis te laten galmen en hang kunst op. 

Op de hoogte blijven? Registreer dan hier en ontvang elke twee weken de nieuwsbrief van Peoplebusiness in je mailbox.