Als je liegt, dan spreek je opzettelijk niet de waarheid. En 94% van de bevolking liegt regelmatig. We vertellen zelfs minstens één of twee keer per dag een leugen op het werk.

Voorbeelden van werkgerelateerde leugens

We beginnen met liegen in ons cv. En dan vooral door onze werkervaring en skills groter te maken dan ze zijn. En we gaan verder tijdens het sollicitatiegesprek. Opnieuw door onze kunde te overdrijven of om aardiger en competenter over te komen. Daarna vertellen we vooral onwaarheden over ziekte, te laat komen of het niet afronden van werk. En vaker op kantoor dan thuis.

Kun je leugens herkennen?

Kijk naar de houding van een collega die je van een leugen verdenkt. Iemand zal zijn of haar mond bedekken of op een ander punt het gezicht aanraken. Achteruit leunen of de armen over elkaar slaan.

Of anders gebruik maken van taal. Mensen die liegen herhalen zichzelf. Zoeken graag een uitweg tijdens het gesprek en gebruiken meer woorden dan absoluut nodig. Vaak praat iemand ook in de derde persoon enkelvoud, iets wat Zijlstra overigens niet deed. Al deze kenmerken zie je overigens ook wel eens terug bij collega's die wel de waarheid vertellen! 

Bronnen of verder lezen:  https://www.mt.nl/series/waarom-liegen-ons-zo-gestresst-maakt/87827, http://www.112werkforum.nl/liegen-op-de-werkvloer-man-of-vrouw-wie-is-de-beste/, https://www.expand.nl/nl/1925/hr-blog/liegen-op-het-werk-is-heel-normaal, http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/540533/60-procent-van-je-collegas-liegt-tegen-je-zo-ontmasker-je-hen.html