Beeld: Getty Images 

Na Taal is zeg maar echt mijn ding (2009) en En dan nog iets (2012) heeft auteur, cabaretier en columnist Paulien Cornelisse deze maand haar eerste fictiedebuut De verwarde cavia uitgebracht. Een boek over kantooravonturen en alle perikelen en omstandigheden waar collega’s onderling mee te maken kunnen krijgen. Met een knipoog geschreven, maar daarom niet minder net uit het leven gegrepen. Iedereen die ook maar een blauwe maandag op een kantoor heeft gewerkt, zal de avonturen van de verwarde cavia herkennen. 

Het boek heeft wel een aparte twist. Hoofdpersoon Cavia in De verwarde cavia is namelijk ook gewoon echt een cavia. Een vrouwelijke, die werkt op een communicatieafdeling van een doorsnee organisatie, tussen al haar menselijke collega’s in. Daar maakt ze alledaagse dingen mee.  Gewoon omdat Cornelisse vindt dat 'een cavia met zijn maniertjes, ongemakkelijke uitstraling en gepiep ook echt wel zou passen op een communicatieafdeling'. 

Weet de schrijfster dan hoe het er daar aan toegaat? Ze zegt van wel, heeft op verschillende kantoren gewerkt vroeger, zoals een hele zomer bij de ABN/AMRO op haar achttiende. "Daar ben ik nog niet helemaal van bekomen blijkbaar. Dat was heel intens. Zo was er één collega die elke vrijdag zei: 'Ik heb een goede tip, maak een goede wip'. Dat vond ik zo erg." 

Lief- en leedpot
Terug naar cavia die een beetje terughoudend is en soms secundair reageert op een opmerking van een collega. Cavia moet als communicatiemedewerker dagelijks de nieuwsbrief van haar werkgever via de mail verspreiden, punaises ordenen, heeft ze een symbiotische relatie met het koffiezetapparaat ten maakt ze duizelingwekkende perikelen mee rond de lief- en leedpot. 

Stuk voor stuk gebeurtenissen die je als lezer bekend voor kunnen komen. Net als een ziekmelding waarbij collega's zo hun twijfels hebben, leugentjes om bestwil, burn-out en een teambuilding op de hei. 

Mocht je als lezer even vergeten dat Cavia een cavia is, dan herinnert Cornelisse je daar subtiel weer even aan. Bijvoorbeeld als Cavia door de regen naar haar werk gaat en met een natte vacht aankomt. Of in een komische beschrijving over hoe haar botstructuur niet geschikt is om een bepaalde yogaoefening uit te voeren. 

Die knipoog is natuurlijk de kracht van Cornelisse. Ze schrijft zo droog mogelijk bepaalde dialogen op en  het verhaal is ook zeer simplistisch op papier gezet. Een stijl waar je wel van moet houden, anders vind je het boek wellicht wat 'kinderachtig'. Dat een deel van het boek eerder als feuilleton in NRC Handelsblad verscheen onder het pseudoniem J. Waterlander, maakt verder dat de hoofdstukken kort zijn: maximaal twee pagina’s, waardoor het eerder een soort bundel van korte verhalen wordt. Alles bij elkaar, kun je dit boek dus in één ruk uitlezen. 

Ter lering ende vermaak
Een boek als De verwarde cavia is zeker geschikt om je werknemers cadeau te doen of om als leenboek op de werkvloer te hebben. De humor en de herkenning zorgen voor gespreksstof en een lach op de gezichten van je werknemers. 

Het boek kan ook een laagdrempelige manier zijn om de eigen bedrijfscultuur onder de loep te nemen. Zijn er bijvoorbeeld ongeschreven regels op de werkvloer waar wellicht aan gewerkt moet worden?

De verwarde cavia verkopen, € 14,99, ISBN 978 90 824 3020 2, E-book € 9,99, Verschenen in april 2016.

Boek winnen? Mail ons en maak kans op één van de twee exemplaren!