Aandacht voor expertise en ontwikkeling

Als organisatie hadden en hebben we te maken met collega’s die kiezen voor een baan buiten Unique. Collega’s die een brede functie, als consultant, inruilen voor een specialistische baan bij een andere organisatie, bijvoorbeeld als recruiter of accountmanager. Die kiezen voor een volgende stap om hun expertise verder te brengen. En juist dat soort functies hebben wij zelf ook in huis. Ik besefte me dat onze eigen doorgroeimogelijkheden niet als zodanig werden herkend, net zoals onze (rijke) secundaire voorwaarden.

De ontwikkeling van collega’s stond al centraal, maar door de bestaande systemen, processen en instrumenten ademde de organisatie dat nog niet uit. Loopbaanpaden leken traditioneel. En groei was er vooral in de lijn, je groeide traditioneel door naar een managersfunctie. Terwijl je jezelf juist ook kunt ontwikkelen in je expertisegebied. Hoogste tijd dus voor een kanteling van bestaande tradities. Maar hoe?

Een nieuw functiehuis

We begonnen met het aanpassen van ons functiehuis, onderzochten eerst wat er goed is, mist of beter kan. We vroegen nieuwe en bestaande collega’s, maar ook mensen die de organisatie wilden verlaten, wat zij belangrijk vinden. En zo werd het duidelijk dat onze perspectieven niet voor iedereen even duidelijk waren. En dat een eerste carrièrestap te ver weg lag voor de grotendeels startende professionals die bij ons aan boord komen.
De kneepjes van het vak leer je in de eerste maanden dienstverband. Voor iedereen is dit nieuw. Tegelijkertijd wil iedereen snel succesvol zijn en hiervoor beloond worden. Daarom voegden we rollen toe binnen het bestaande functiehuis. Waarin we de stappen naar vakvolwassenheid hebben opgeknipt.  Vervolgens richtten we trainingen in om elke expertise verder te ontwikkelen. Met als doel: eerst leer je de basis, dan ontwikkel je die basis verder. Het resultaat zijn drie routes: recruitment, sales of management. Want iedere expertise voegt waarde toe. Een salesexpert heeft hetzelfde functieniveau als een manager.

Bij het nieuwe functiehuis horen vervolgens andere arbeidsvoorwaarden. We kozen voor primair in plaats van het rijke secundaire pakket dat we hadden. Zodat een consultant zijn of haar expertise ook direct terugziet in het salaris. Bij iedere stap.

Aan jou de regie!

De structuur stond. Nu moesten de systemen, processen en instrumenten die structuur ook ademen: jouw talent staat centraal! Het ontwikkelen van je talent kan alleen wanneer je om hulp kunt vragen. Een door je manager ingepland gesprek waarin jouw resultaten en gedrag beoordeeld worden, aan het einde van het jaar, staat daar haaks op. Aan jou de regie, want jij bent verantwoordelijk voor jouw loopbaan, beloning en succes. Ook daar trainden we collega’s op. Hoe geef je feedback en hoe vraag je om hulp? Experts zijn ook leider over hun eigen functie.

De transitie

En nu? Iedereen is enthousiast, maar de bestaande patronen moeten we zeker nog doorbreken Met de traditionele patronen zijn we allemaal jarenlang ‘opgevoed’. Dit vraagt een cultuurverandering. En dus tijd. De introductie hebben we achter de rug. Net als het uitwerken van het idee. Maar het gaat nu pas beginnen! Ik ben er trots op dat we het hebben gedaan. Dat we in gesprek zijn gegaan. Wilden kijken hoe de organisatie er op een andere manier uit zou zien. We hebben de bestaande patronen doorbroken en een plek gecreëerd waar plaats is voor ieders talent.

En dan een paar tips

Je kunt alles heel groot maken en dit was ook groot. Stap voor stap kom je er ook. Begin klein: onderzoek, bevraag en ga het gewoon doen. En we helpen je natuurlijk graag!

HR Voorop

Dit artikel is onderdeel van een vijfluik van interviews en columns over up-to-date HR-beleid. HR experts vertellen over unieke veranderingen. Lopen voorop in de laatste ontwikkelingen en delen deze kennis met jou. We combineren de onderwerpen duurzame inzetbaarheid, talent development, diversiteit en vitaliteit met onderzoek en analyses. HR manager Wanda Ploeg vertelde in deze eerste column over de cultuurveranderingen binnen Unique.

HR Voorop. Dit zijn de andere onderwerpen van ons vijfluik:

 1. Nieuwe loopbaanpaden en cultuurverandering - Wanda Ploeg
  Hoe kantel je bestaande tradities binnen je organisatie?
 2. Duurzame inzetbaarheid - Annette van Roozendaal
  Baas over je eigen carrière. Word niet afhankelijk van je werkgever

 3. Diversiteitsbeleid - Tessa Veldhuisen
  Samenwerken aan een organisatie die past bij de samenleving

 4. Talent development - Anoek Klein Swormink
  Iedereen talent, maar weet je hoe je het herkent?

 5. Vitaliteit - Dorien Dröge
  Beloon vitaliteit met een passend beleid


Over Wanda Ploeg

Wanda Ploeg werkt sinds 2005 bij Unique. Ze begon als consultant op vestiging Rotterdam, werd HR businesspartner en is sinds 2013 HR manager.