Wat is een anti-discriminatiebeleid?

“Een beleid waarin je aandacht besteedt aan gelijke kansen voor iedereen. Dit zit hem niet alleen in het zo neutraal mogelijk werven op talent, competenties en vaardigheden, maar speelt zich ook af op de werkvloer, bij doorstroom en uitstroom van medewerkers. Wat ik zou willen is dat iedereen met elkaar kan samenwerken. Elkaar kan voortbewegen binnen en voor een organisatie. Zonder vooroordelen”


Hoe begeleid je dat op jouw werk?

“Het begint allemaal bij een discriminatievrije bedrijfscultuur. Je kunt nog zo’n goede gedragscode, klachtenregeling en een vertrouwenspersoon hebben maar als niemand daar naar leeft, of elkaar niet durft aan te spreken, dan heb je er niets aan. Wij trainen en leiden onze collega’s op om discriminerende zaken te herkennen en om deze om te draaien. In stereotypering, wantrouwen en kortetermijndenken gelooft Unique niet.”


Wat is jouw rol?

“Ik ben sparringpartner voor de collega’s van Unique, op het moment dat iemand vastloopt. Het is voor een consultant soms lastig om een discriminerend verzoek direct te herkennen en op de juiste manier te reageren. Een collega wil zich verplaatsen in het probleem van een opdrachtgever en dan heb je soms iemand nodig die met je mee kan denken. Zodat een consultant ook die klant kan overtuigen dat er een andere manier is om de juiste kandidaat te vinden zonder groepen uit te sluiten. Maar ik ben er bijvoorbeeld ook voor advies als een kandidaat zich gediscrimineerd of gepest voelt. Het gesprek aangaan met een opdrachtgever over een bepaalde situatie kan best spannend zijn.”


Heeft Unique te maken met discriminatie?

”Als branche zijn wij kwetsbaar voor discriminatie. Wij zijn zelf een grote werkgever. Tegelijkertijd hebben we te maken met veel verschillende werkgevers en werknemers.

We hebben met elkaar afgesproken dat we het aan mij doorgeven als we denken dat er sprake is van een discriminerend verzoek. Als ik kijk naar de afgelopen twee weken dan hebben we zes meldingen binnengekregen vanuit de vestigingen. Dit zijn een stuk meer meldingen dan een jaar geleden. Toen kreeg ik er 1 per maand. Ik denk niet dat er werkelijk meer gediscrimineerd wordt. In tegendeel juist. We worden met z’n allen juist steeds bewuster van onbewuste uitsluitingen. Want wie spreekt er nou echt accentloos Nederlands?”


Welke bijdrage levert Unique aan een diverse arbeidsmarkt?

“Vaak reageer je op iets dat gebeurt, bijvoorbeeld als een vestiging raad nodig heeft na een vraag van een klant of kandidaat. We willen het omdraaien, laten zien wat we doen. Daarom begonnen we dit jaar met ons 26-weken plan. Iedere week laten we een aspect van ons beleid en onze plannen naar voren komen. Samen met collega’s en aan klanten en kandidaten. Zodat iedereen bewust wordt van onze doelen. We gaan met elkaar in gesprek. Testen onze kennis en werken aan nieuwe initiatieven. Zoals onze vacaturewedstrijd en de week van het anonieme cv. Op die manier reageren we niet op iets dat gebeurt maar nemen we zelf initiatief. We willen laten zien wat we wel doen. Hoe wij denken dat het ook kan. Dat je allemaal kunt bijdragen aan een arbeidsmarkt voor iedereen. En zo willen we mensen beïnvloeden. Gewoon door op een andere manier naar de arbeidsmarkt te kijken. Bijvoorbeeld tijdens de week van het anonieme cv.”

Deze week maakte de ABU de resultaten bekend van een door hen georganiseerd onderzoek naar discriminatie in de uitzendbranche. Tijdens dit onderzoek werd Unique maar liefst 22 keer gebeld met een discriminerend verzoek. En 22 keer werd er uitgebreid en duidelijk op gereageerd door onze consultant met het juiste antwoord: Daar werken wij niet aan mee!