Geluk kun je hebben, maar je kunt het ook afdwingen. Zo blijkt uit een geluksonderzoek van Schouten & Nelissen waarin 64% van de werknemers aangeeft gelukkig te zijn. Opvallend gegeven is dat deze werknemers voor hun geluk het heft in eigen hand hebben genomen. 65% van de gelukkige werknemers laat actief z’n baan aansluiten op eigen vaardigheden, interesses en talenten. De andere 35% zoekt actief naar een uitdaging in het werk. En dat maakt hen nog gelukkiger dan medewerkers die dat niet doen. 

Piekeren of loslaten
Uit het onderzoek blijkt verder dat 1 op de 5 respondenten maar moeilijk het werk kan loslaten en hierdoor thuis minder kan ontspannen en genieten van de andere mooie dingen die het leven te bieden heeft. Mensen die thuis niet piekeren over het werk zijn gelukkiger (70% gelukkig)  dan mensen die dit wel doen (40% gelukkig). Andersom geldt dat mensen die zich op het werk niet kunnen concentreren door hun thuissituatie minder gelukkig zijn (33% gelukkig) dan mensen die een stabiele thuissituatie ervaren (69% gelukkig).

Om werknemers zo gelukkig mogelijk te krijgen (en dus ook gezond en productief), raadt Jessica van Wingerden, directeur Research bij Schouten & Nelissen, werkgevers aan om hun werknemers te stimuleren en het goede voorbeeld te geven. En dat kan in een paar simpele stappen. 

#1  Stimuleer en activeer de eigen regie van medewerkers

Een belangrijk aandachtspunt is de aansluiting van de functie op capaciteiten, wensen en behoeften. Want als een werknemer eigen regie neemt, hoe kan deze dat dan zo doen zodat deze aansluiting goed blijft of wellicht nog beter wordt? Toets daarom regelmatig met de werknemer wat hij/zij in het werk nodig heeft en zelf kan ondernemen om toe te werken naar het hebben van een droombaan.
 

#2 Geef het goede voorbeeld

Laat ook in de top van de organisatie zien dat het vanzelfsprekend is dat je je blijft ontwikkelen in je werk, maar ook hoe je in balans blijft. Stuur dus niet ’s avonds laat je medewerkers aanvullende stukken die zij nog moeten lezen voor de vergadering van de volgende ochtend. Zet je de email of je telefoon ook wel eens een avond bewust op stil of uit?
 

#3 Faciliteer het goede gesprek

Staat in je organisatie groei en balans regelmatig op de agenda? Voorkom dat dit alleen tijdens functionerings- of beoordelingsgesprekken ter sprake komt. Stimuleer als werkgever actief de dialoog met én tussen medewerkers. Dit versterkt niet alleen aandacht voor ontwikkeling en groei, maar hierdoor komen potentiële knelpunten eerder naar boven. Als je hier vroegtijdig op stuurt, kun je geluk in het werk behouden.
 

#4 Integreer geluk in je werkafspraken

Maak bewust beleid zodat geluk echt een onderdeel van het werk uitmaakt. Dat kan door bijvoorbeeld zichtbaar te maken waar je samen trots op bent. Dus vier je successen en deel je geluksmomentjes binnen de organisatie. Je eigen enthousiasme heeft niet alleen positief effect op jezelf, maar ook op je collega’s. 
Anderzijds is het goed om grenzen op te stellen. Een voorbeeld is het ontoegankelijk maken van zakelijke email en intranet in het weekend of tijdens vakanties, zoals steeds meer multinationals doen.

#5 Zorg voor voldoende uitdaging

Uitgedaagd worden en nieuwe technieken leren, maakt werknemers gelukkig. Het geeft hen immers het gevoel zichzelf te ontwikkelen en iets te bereiken. Zorg er daarom voor dat de functie en de vaardigheden van je werknemer niet voor elkaar onder doen en zorg voor genoeg trainingen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. De lat soms net iets hoger leggen, zorgt voor een positieve stimulans.