Beeld: Getty Images

Meer dan de helft van de werknemers luncht zittend achter het bureau, zo blijkt uit onderzoek. Dat kan misschien een keertje, maar met de verleiding om de Facebooktijdlijn door te pluizen of te doen of iemand onwijs druk is, maak je als werkgever beter korte metten.
Want we weten ondertussen toch wel dat even van de werkplek weglopen, een lunchwandeling, een ontspannen gesprekje met collega’s veel beter is voor de gezondheid, de vitaliteit en de werkmotivatie. En lastig hoeft dat niet te zijn. In 5 stappen kun je je werknemers motiveren om hun lunch anders aan te pakken. En begint iedereen extra fris aan de tweede helft van de dag.

#1 Eet niet aan je bureau, maar ga een luchtje scheppen

  • Het gemiddelde toetsenbord heeft meer bacteriën dan en wc-bril.
  • Je hebt meer kans op meer eten als je je niet focust op je maaltijd.
  • Even weg van je bureau kan een boost geven aan je creativiteit.
  • Zonlicht kan een positieve invloed hebben op je humeur.
  • Langdurig zitten is slecht voor je gezondheid.
  • Een praatje met collega’s komt het teamwerk ten goede.

#2 Eet samen met collega’s

Eten met collega’s heeft verschillende voordelen. Het verbetert teamwerk, helpt je met netwerken en geeft je de kans om problemen te bespreken in een informele setting
- Tover een lange kantoortafel om tot eettafel en zorg voor werkplekservies – en bestek. Wel zo makkelijk en het geeft een huiselijke sfeer.
- Zet standaard een schaal met fruit op tafel en zorg voor water en zuivel. 

#3 Maak slimmere eetkeuzes

- Beslis wat je gaat eten voor je honger begint te krijgen, zo heb je meer kans om een gezonde maaltijd te kiezen. 
- Noten en/of peulvruchten zijn een ideale aanvulling aan een slaatje en zorgen voor een extra bite. 
- Eet je veel brood? Varieer dan met de granen van het brood en neem bij voorkeur volkoren. 
- Eet 200 gram groenten per dag, lukt dat niet in één keer, las dan een tweede groentemoment in.
- Even snacken? Kies een volkoren cracker, schijfjes rauwkost, popcorn zonder suiker of een paar stukjes pure chocolade.

#4 Hou het leuk voor iedereen

Met een paar regels luncht iedereen aangenaam. 
Wel doen: 
- Bedek voedsel bij gebruik van de magnetron.
- Gooi restjes in de vuilnisbak of gft-container.
- Geef je collega’s aandacht, niet je mobiel.
- Wees bewust van allergieën.
- Ruim je spullen op na het eten.

Niet doen:
- Het eten van anderen nemen.
- Praten met je mond vol.
- Alle ruimte in de koelkast gebruiken.
- Voeding voor langere tijd achterlaten.
- Sterk ruikende voeding opwarmen.
- Aan andermans eten zitten dat al op het bord ligt.

#5 Maak het eten interessant

Andere culturen, andere eetgewoontes. Elke werknemer heeft wel een favoriet gerecht vanuit een eigen cultuur of een vakantieland. Laat één keer per week/maand een medewerker zijn of haar favoriete lunch klaarmaken. Praat erover, deel het recept en eet samen. Zo hou je de lunch verrassend en interessant. 

Bron: Adzuna