Beeld: Getty Images

Burnout is een toestand van mentale, emotionele en fysieke uitputting. Is het normaal? Is het een fase? Een gevolg van het leven? Drie keer nee! “Burnout is je wake-up call, a gift from the universe, hét moment om jezelf opnieuw uit te vinden,” zegt ervaringsdeskundige en Performance & Transformational coach Tracy Martino.
Onderstaand de 5 positieve effecten volgens Martino: 

Een burnout…


#1 …legt verwaarlozing bloot 

We voelen vaak de behoefte om de snel veranderende wereld bij te houden. We onderdrukken onze pijn, we negeren gezonde voeding, slaap, lichaamsbeweging en geestelijke ontwikkeling. Pas als we uiteindelijk gas terug (moeten) nemen, zien we dat in. Het opnieuw uitvinden van jezelf begint met het eren van jezelf en het plaatsen van grenzen in je leven.

#2 … laat inzien dat je leven zich in een status quo bevindt

De status quo (bereikte toestand) is comfortabel en voorspelbaar. Maar wanneer je status quo voortdurend in staat van uitputting verkeert, kan dit leiden tot een burnout. Een burnout dwingt je de vicieuze cirkel en de angst voor verandering te doorbreken. Dan ontstaat er ruimte voor creativiteit, vrijheid en nieuwe mogelijkheden.

#3 … maakt je bewust van energievreters 

Een burnout heb je niet van de een op de andere dag. Het is een subtiel proces van (vaak onopgemerkt) je energie verliezen. Een burnout kost energie, je wordt kortaf, angstig en er ontstaat er een korte spanningsboog. Maak een lijst van triggers. Of het nu je kinderen zijn, financiën, een familiedrama of deadlines op je werk; je reactie op deze triggers zorgen voor energie-verlies en veranderen je algehele gezondheidstoestand. 

#4 … laat zien dat je hebt geleefd in je hoofd en niet je hart

Het negatieve stemmetje ('Inner Commentator') in je hoofd, laat je slecht voelen. Het kan ons laten geloven dat we niet goed genoeg zijn of dat we slachtoffer zijn. Door te blijven luisteren naar deze stem, raak je ‘verslaafd’ aan drama, stress en angst. Door een burnout zie je in dat je leefde vanuit het perspectief van het negatieve stemmetje in je hoofd en niet vanuit je hart, je ware zelf.

#5 … vergroot je werkelijkheid

Een burnout leert je je leven te zien als een bewuste waarnemer. Vanuit dit oogpunt kun je je leven beoordelen zonder oordeel. Je zult de lessen zien die je gedurende je reis leert. Lessen die de nieuwe ‘jou’ creëren.

Bron: Tracy Martino, Huftingtonpost

Op de hoogte blijven? Registreer dan hier en ontvang elke twee weken de nieuwsbrief van Peoplebusiness in je mailbox.