Stressklachten en burn out zijn steeds vaker de oorzaak van langdurig verzuim. Bij millennials is het zelfs de belangrijkste reden. Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat een op de tien medewerkers in de leeftijd van vijftien tot 25 jaar last had van burn out klachten, extreme stress en paniekaanvallen. Frappante ontwikkeling is dat veel millennials de burn out zien als onderdeel van het dagelijks leven. Bijna veertig procent vindt het normaal om een burn out te krijgen en iets meer dan een kwart denkt in het verleden een burn out te hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Anderzorg. 

'Burn out gaat vanzelf over'
Ondanks hun kennis op het vlak van een burn out, vinden millennials het toch moeilijk om zich te wapenen tegen overbelasting. Een meerderheid (63%) van de duizend millennials die zorgverzekeraar Anderzorg ondervroeg over dit onderwerp zegt dat ze het moeilijk vinden om hun (werk)grenzen te bewaken. Ruim de helft van de ondervraagde millennials zegt dat psychische vermoeidheid bij onze moderne manier van werken en leven hoort. En hoewel acht op de tien millennials weleens kampt met geestelijke of lichamelijke vermoeidheid, zegt bijna de helft hier geen actie op te ondernemen. Ze denken dat het vanzelf wel weer overgaat.

Werkgever heeft preventieve taak
Kijk je naar het voorkomen van een burn out, dan vindt bijna acht op de tien millennials dat het aan de werkgever is om hiervoor zorg te dragen. Tegelijkertijd is er een groot taboe op de burn out. Meer dan de helft (60%) durft niet aan te geven wanneer de werkdruk te hoog is. Wat kun je als werkgever doen?

 

De vijf oorzaken én de oplossingen van burn out bij millennials:Oorzaak #1 Tijdelijk contract

Tijdelijke banen en hoge verwachtingen zorgen voor veel onzekerheid bij jonge werknemers. Dit stelt Ilona van Beek, onderzoeksconsultant bij ArboNed. Zij zegt dat veel jonge werknemers vastzitten in een baan die niet voldoet aan de verwachtingen die ze vooraf hadden van hun carrière, ze vervullen functies die niet goed bij hen passen. Vanuit de context dat ze blij moeten zijn dat ze een baan hebben, hebben ze weinig vertrouwen in de toekomstige kansen.

Oplossing: Schep duidelijkheid over het contract

Met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is er een aanzegtermijn gekomen van één maand voor tijdelijke contracten van zes maanden of langer. Je moet je medewerker uiterlijk een maand voor het contract afloopt schriftelijk laten weten of het wel of niet wordt verlengd. Sommige medewerkers zullen eerder willen weten waar zij aan toe zijn. Bespreek wat jw plannen zijn en laat hen indien mogelijk, niet te lang in spanning.

Leestip!

 

Oorzaak #2 Torenhoge ambities

Veel jonge medewerkers denken dat het leven maakbaar is en zijn ambitieus. En dat is hun ook vaak voorgespiegeld door media, ouders of school. Ze horen vaak: maak er iets van, je hebt het zelf in de hand. Een perfect leven, successen delen lijkt een must. Totdat jongeren merken dat niet alles maakbaar blijkt en dit als persoonlijk falen gaan zien.

Oplossing: Houd je medewerker een spiegel voor

Bespreek hun ambities, maar ook hun kwetsbaarheden. Ambities zijn goed – immers zonder dromen en ambitie geen resultaat, ofwel ‘If you do what you always did, you get what you always go’. Zet hun ambities om in haalbare (realistische) doelen en bespreek ze regelmatig (wekelijks, maandelijks, halfjaarlijks).

Leestip!

Oorzaak #3 Stressvolle thuissituatie

Doordat steeds meer vrouwen toetreden tot de arbeidsmarkt en het aantal eenoudergezinnen toeneemt, zijn er meer stressvolle thuissituaties. Het leidt tot meer stress op het werk en een grotere kans op burn-out onder jonge werknemers. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daarom eind 2013 begonnen met de campagne ‘Herken de druppel, check je werkstress om stress bespreekbaar te maken op het werk.

Oplossing: Ga het gesprek aan over work-life

Wat heeft je medewerker nodig om meer balans te vinden in werk en privé? Wordt jouw werknemer gestrest van het feit dat hij altijd om negen uur ‘binnen’ moet zijn en niet eerder dan vijf uur het pand mag verlaten? Bespreek de mogelijkheid van andere werktijden: eerder beginnen, eerder stoppen, later beginnen, later stoppen. Wellicht zijn er mogelijkheden om thuis nog een aantal zaken af te handelen. Ook kun je nadenken over sturen op resultaten in plaats van aanwezigheid van de werknemer.

 Leestip!


Oorzaak #4 Teveel hooi op de vork

Een valkuil is om te denken dat jonge werknemers veel aankunnen omdat ze nog jong zijn en een zelfverzekerde houding uitstralen. Volgens het SKB onderzoeksbureau is er meer burnout-risico onder medewerkers geboren tussen 1978-1995 dan onder 35-44 jarigen. 

Oplossing: Bied ruimte voor herstel

Hun tomeloze energie straalt misschien het tegenovergestelde uit, maar ook jonge mensen moeten rusten en herstellen om nieuwe energie op te doen. Zorg dat er na de piek ook tijd is voor herstel. Bescherm je medewerker door hem of haar eerder naar huis te sturen. Verdeel zo nodig werkzaamheden onder andere collega’s.

Leestip!

Oorzaak #5 Keuzestress 

De jonge werknemer heeft vandaag de dag veel te kiezen en meer informatie te verwerken door internet. Dat is luxe, maar tegelijkertijd leidt het tot stress. “Als er meer keuzes te maken zijn, komen psychische problemen eerder tot uiting,” verklaarde hoogleraar geestelijke gezondheidszorg Philippe Delespaul al eerder in het Algemeen Dagblad

Oplossing: Creëer overzicht en digital detox

Houd het werk overzichtelijk, bespreek wekelijks met je medewerker waar de prioriteiten liggen en welke taken minder belangrijk zijn/nog even kunnen blijven liggen. Zo helpt je je medewerker hoofd- van bijzaken te onderscheiden en keuzes in hun werk te maken.
Een andere manier voor millennials om een burn-out te voorkomen, is de digital detox. Een kwart van de ondervraagden zegt af en toe bewust een tijdje offline te gaan om zo het aantal prikkels te verminderen.  

Leestip!