Hoe zorg je er als organisatie voor dat de eerste werkdagen van nieuwe collega’s voldoen aan het imago van de werving en selectie? Dat de employer branding aansluit bij de praktijk? Met een onboarding die past bij de organisatie. Zodat nieuwe medewerkers goed kennismaken met de cultuur op de afdeling en dus organisatie. Maar hoe organiseer je die onboarding? Met een warm welkom!

Welkom

Dat welkom is essentieel. En houdt niet op na het welkomstbloemetje. 73% van de deelnemende werkgevers vindt het belangrijk dat op de eerste dag alle operationele zaken klaar staan, zoals de laptop of telefoon. Iets minder dan de helft van de deelnemers vindt een kennismakingsgesprek met de nieuwe leidinggevende belangrijk, of een geplande introductiedag. Werknemers gaven hetzelfde antwoord.

Voorbereiding

Hoe bereid je dat welkom voor? Vóórdat de nieuwe medewerker begint, kun je de collega’s al informeren. Over het inwerkprogramma, de collega’s waarmee je samen gaat werken of intranet. Eigenlijk alle informatie die niet direct met het werk te maken heeft, maar die er wel voor zorgt dat je een eerste werkdag niet heel onwennig op de nieuwe werkplek zit.

Samen verantwoordelijk

En ook de collega’s kunnen zich voorbereiden! Wie is de nieuwe collega, en wanneer begint hij of zij precies? Wie is de eerste dagen vast aanspreekpunt voor vragen? Hoe ziet het introductieprogramma of de onboarding van de nieuwe collega eruit en welke rol kun je daar als collega in spelen? Samen ben je verantwoordelijk voor het warme welkom!

 

Dit is een artikel uit de negende Hr Marktmonitor van Unique, Bestel de Hr Marktmonitor meteen!