Fotograaf: Vincent Boon

Ik vroeg het aan een zaal met vijftig leidinggevenden in een ziekenhuis. Ze waren bijeen om van mij te leren over een belangrijk thema: hoe zorg je dat je medewerkers zich continu blijven ontwikkelen? Meteen ging de zaal los, alsof de aanwezigen niet konden wachten hun leed met hun collega’s te delen. Ik schoof aan bij een vrouw, ze was leidinggevende in de operatiekamer. “Mijn mensen willen allemaal zo hard mogelijk promotie maken,” vertelde ze haar buurvrouw. “Liefst morgen nog. Een medewerker zei laatst tegen me dat hij kwaliteitsmanager wilde worden. Alsof dat van de ene op de andere dag te regelen valt! Er valt nog maar te bezien of hij daar geschikt voor is, en bovendien: er is helemaal geen vacature. Ik heb tegen hem gezegd: ‘Kennelijk vind jij kwaliteit heel belangrijk’, ging ze verder. ‘Misschien kun je een plan maken voor hoe je de kwaliteit hier op de operatiekamer beoordeelt en hoe het te verhogen valt?’ En dat doet hij nu, met veel plezier.” “Perfect,” viel ik haar bij. “Je hebt met hem een afspraak op maat gemaakt, waardoor hij leert wat hij later wil worden. Zo haalt hij alvast z’n toekomst naar zich toe. Dát is hoe je zorgt dat iemand zich ontwikkelt en duurzaam inzetbaar blijft.” Na afloop kwam de HR-adviseur van de vrouw naar me toe. “Eerst had ze het lef niet om zo’n afspraak te maken,” verklapte ze, “maar nu doet ze dat wel, en het geeft haar mensen vleugels.” De HR-adviseur had de vrouw geholpen open gesprekken met medewerkers te voeren en was trots te merken dat ze dit in praktijk had gebracht.

Zo eenvoudig kunnen dagelijkse HR-praktijken zijn. Zorg dat je weet wat je mensen willen bereiken en leren, en maak dat in het hier en nu alvast een beetje mogelijk. Dan doen ze niet alleen hun huidige werk vol toewijding, maar zijn ze bovendien in staat om - als dat moet, kan en als ze dat willen - naar ander werk te switchen.

Aukje Nauta (46) is eigenaar van adviesbureau Factor Vijf en bijzonder hoogleraar Employability in Werkrelaties bij de Programmagroep A&O-psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.