Bijna één derde, 31 procent, van al het ziekteverzuim hangt samen met stress. Voor Lodewijk Asscher reden om in te grijpen en heus beleid op te tuigen rondom de preventie. Langdurige stress kan ontaarden in een burnout. De sluipmoordenaar onder uw personeel wordt hier ontmaskerd. 

Terug naar stress. Het is schadelijk voor individu en organisatie. De laatste Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA, 2013)  van TNO maakt duidelijk hoe groot de met stress samenhangende problemen zijn. En ook dat er wat aan gedaan moet worden. Want naast die 31 procent werkstress gerelateerd verzuim, zijn er nog wat schokkende cijfers: 12 procent van de werknemers rapporteert burn-out klachten; 40 procent heeft behoefte aan (aanvullende) maatregelen om werkstress te voorkomen en 44 procent heeft stresserend weinig autonomie in het werk. Daar is het werk en de onmogelijkheid daar zelf veranderingen in aan te brengen de belangrijkste bron van stress. Daarnaast zijn ook de omgangsvormen een bron van hoogoplopende spanningen: Een kwart rapporteert ongewenst gedrag door klanten of andere externe relaties. Nog eens 15 procent van de werknemers gaat gebukt onder ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s. Stress bij uzelf of uw collega's herkent u aan onderstaande fysieke signalen. En anders dan mentale problemen zijn lichamelijke klachten nauwelijks voorwerp van taboe. Neem ze serieus.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een belangrijke indicator van stress. Slapen gaat slechter dan normaal. Hevige vermoeidheid is het gevolg. De stress put ook uit omdat de meeste energie in de stress zelf gaat zitten. De beste slaaptips staan hier

Hartkloppingen

Een andere manier waarop stress zich fysiek toont zijn hartkloppingen. Het hart gaat  onder invloed van diverse stresshormonen letterlijk sneller kloppen dan normaal. Dit kan worden ondervangen door ademhalingsoefeningen te doen. Hoe u tijdens het werk ontspant leest u hier.  

Huiduitslag

De huid is het grootste orgaan van de mens. Onder invloed van stress worden cortisol en histamines aangemaakt. Beide hormonen zorgen voor huiduitslag. Rode vlekken, pukkels en zelfs pigmentvlekjes kunnen het gevolg zijn. Daarnaast worden bestaande huidaandoeningen erger wanneer u gestrest bent. De huid levert een van de eerste waarschuwingen op. De truc is veel te drinken en de cosmetische industrie te spekken. Vrouwen die het kunnen weten adviseren crèmes met aloë-vera en kamille. 

Hoofdpijn

Bij stress staan de hersenen in standje overdrive. Hoofdpijn is het gevolg. Die ‘gewone’ spanningshoofdpijn kan leiden tot aanvallen van migraine. Vaak is hoofdpijn ook het signaal van een te gespannen en verkeerde werkhouding. Als mensen gespannen zijn verkrampen nek en schouders. En dat leidt weer tot hoofdpijn. Probeer daarom, vooral bij veel schermwerk, regelmatig te bewegen en te ontspannen.  Dat kan stiekem, of ga eens lunchwandelen. Hoe heilzaam zo’n klein rondje precies is, leest (en ziet) u hier.  

Haaruitval

Wanneer stresshormonen te veel en vooral (bijna) constant aanwezig zijn, brengen ze flink veel schade toe aan het lichaam. Zo hebben ze een negatieve uitwerking op de haarzakjes, waardoor haaruitval het gevolg is. Anders dan die genetische en meestal mannelijke (want testosteron-gerelateerde) variant, is deze vorm van haaruitval altijd omkeerbaar. Als de stress verdwijnt, stopt ook de haaruitval.

Buikpijn

Ook buikpijn is een signaal dat er stress in het spel is. De buikpijnen die hierdoor ontstaan kunnen heftig zijn. Voor een deel is het de stress zelf, vaak versterkt door het voedingspatroon dat mensen in die omstandigheden ontwikkelen. De gezonde regelmaat  wordt ingeruild voor een aaneenschakeling van gehaaste snackmomenten. De spijsverteringsproblemen variëren van diaree en overgeven tot weinig eetlust. Deze signalen vragen juist om regelmatig te blijven eten en die vette snackproducten te vermijden. Groente en fruit helpen en bevatten stoffen die het schadelijk inwerken van stresshormonen op cellniveau tegen gaan.

En als het ondanks het snel reageren op deze fysieke signalen te laat is, hier de tips om het ziekteverzuim snel te verkorten