Sophie Hilbrand: 'Mijn burn out maakte mij moe, heel moe' 

Sophie Hilbrand, burn out

Sophie is presentator bij BNN

Hoe het zover kwam Ze weet nog dat ze op een dag in haar agenda keek en dacht: holy shit, wat druk! Toen kreeg ze een telefoontje of ze het programma Spuiten & slikken wilde overnemen van Nicolette Kluijver, die zwanger was. Ze voelde vooral paniek: Hoe dan? Ze hebben niet door hoe druk het is. 

Breekpunt Kort daarna ging het mis. Op een draaidag van Ruben vs Sophie. Ze moest een plan schrijven, maar dat lukte niet.

Signalen Ze werd prikkelbaar en emotioneel, ze voelde zich down. Ze sliep niet meer, wist niet meer wat ze wilde. Maar ze bleef doorsprinten. Kon alleen maar denken: welke eindstreep moet ik vandaag halen en hoe ga ik dat in godsnaam doen? Alles werd een last. Haar hoofd was blanco, er kwam geen idee meer in haar op.

Behandeling burn out  Ze is in psychotherapie geweest toen het mis ging en dat hielp. Ze leerde beter onder woorden te brengen wat ze voelt. Dat zit niet zo in haar natuur, maar ze kreeg er lol in.

De burn out les  Dat mindere momenten bij het leven horen. Niet alles hoeft voortdurend leuk te zijn. 'Je mag best een beetje ongelukkig zijn'. En een ander inzicht was er ook: ze praat nu vaker met haar vrienden. Dat is hard nodig in deze tijd van persoonlijk geluk en succes nastreven.

Hugo Borst: 'Ik was geestelijk leeg' 

Hugo Borst, Burn outHugo is schrijver en columnist.

Hoe het zover kwam In de zomer van 2010 werkte Borst te lang door. Tweeënhalve week vakantie, dat bleek te weinig. Borst heeft zeker twee maanden nodig om zichzelf op te laden.

Breekpunt Hij vond zichzelf minder goed worden. Het werk begon hem steeds meer tegen te staan. Ook het schrijven deed hij niet meer honderd procent. Toch bleef hij - ook voor het financiële gewin - bij het programma Studio Voetbal.

Signalen Geestelijk leeg zijn. Hij sliep elke middag. Tegen zijn opdrachtgevers zei hij dat hij tot eind januari niet meer zou komen. Maar na een dag voelde hij al dat het langer zou duren. 

Behandeling burn out Vanaf het moment dat hij niet meer hoefde te werken, was hij eigenlijk al beter. Hij deed alleen maar leuke dingen: lezen voetballen, sociale activiteiten.

De burn out les Hij werd een betere vader, partner, zoon en vriend. Nu heeft hij weer dagelijks een deadline. Vindt hij heerlijk. 

Marjon de Hond: 'Bij de NOS draait veel om presteren onder tijdsdruk'

Marjon de Hond, burn outMarjan was weervrouw bij het NOS-journaal

Hoe het zover kwam Een aantal problemen verklaart ze uit haar jeugd. Thuis werd niet gepraat. Ook niet toen Marjon als tienjarige acute reuma kreeg, waar uiteindelijk de hypochondrie vandaan kwam. In haar werk liep de druk steeds verder op. Haar bioritme raakte van slag. In 2003 kreeg ze haar eerste burn-out. Nadat in 2007 haar dochter was geboren, kwam ze in een postnatale depressie. Maar veel te vroeg ging ze weer aan het werk. Uiteindelijk brak het presteren onder tijdsdruk op. Tien deadlines op een avond en tussendoor eten, omkleden, schminken en overdag de zorg voor haar kind waren niet meer te combineren.

Breekpunt Ze presenteerde tien jaar lang het weer bij de NOS totdat ze in 2009 plotseling van de buis verdween. Geen van de kijkers vermoedde dat ze de laatste maanden bol stond van de stress. Dat ze tien minuten voor één van haar laatste uitzendingen flauwgevallen was na een aanval van hyperventilatie.

Signalen Paniekaanvallen, hyperventilatie, hypochondrie. Ze dacht dat ze dood ging. Ze wilde alles verklaard zien en googelde zich suf. Veel symptomen vond ze terug bij de meest vreselijke ziektes. Het werd van kwaad tot erger. Google-verslaving. Van de huisarts kreeg ze een Google-verbod. 

Behandeling burn out Marjan ging naar een goede psychiater. Die schreef haar een antidepressivum voor, om uit de negatieve spiraal te raken. Pas na drie maanden ging het beter. En daarna kreeg ze CGT, Cognitieve Gedragstherapie. En PMT, Psychomotorische Therapie.

De burn out les Ze blijkt geen denker maar doener. Ze sport, doet aan yoga, vermijdt situaties met stress en gaat van tijd tot tijd nog eens langs bij de psychiater. Ze werkt veel in haar tuin, is bezig met de kippen en de konijnen. 

Arko van Brakel: 'Ik putte mezelf uit'

Arko van Brakel, burn out Arko is internetondernemer

Hoe het zover kwam Van Brakel is perfectionistisch. Hij ging van kick naar kick, omdat zijn bedrijven succesvol waren. Zo dreef hij op pure adrenaline, dus putte hij zichzelf uit.

Breekpunt Van Brakel was tien maanden lang niet meer in staat om te functioneren.

Signalen Hij zag het niet aankomen en viel letterlijk om. Achteraf ziet hij dat hij zichzelf te weinig geestelijk rust gunde en dat is gevaarlijk. Door Facebook, Twitter, Instagram en e-mail staan we tegenwoordig altijd aan. De problemen zijn niet alleen mijn probleem maar ook een maatschappelijk probleem. We bedrijven de hele dag topsport met ons hoofd, terwijl het zo nu en dan rust moet hebben.

Behandeling burn out Rust en naar zichzelf kijken, want dat heb je in de hand. Hij leerde zichzelf vaker 'uitzetten’ door de natuur in te gaan, een boek te lezen of gewoon een uur niets te doen.

De burn out les Van Brakel leerde minder energie te ‘lekken’. Hij weet nu waaraan hij energie verspilt, waar hij energie in stopt zonder er iets positiefs voor terug te krijgen.

Huub Stapel: 'Na mijn burn out heb ik geleerd nee te zeggen'

Huub stapel, burn outHuub is acteur, presentator

Hoe het zover kwam Geen idee. Het werk stond totaal niet tegen, maar hij deed wel veel; Reed regelmatig van Noord- Duitsland met 250 kilometer per uur naar huis, zodat hij de volgende ochtend om zes uur weer ergens op een set grappen kon maken.

Breekpunt Hij reed naar de repetities bij het Zuidelijk Toneel toen hij ineens begon te huilen. Volkomen uit het niets. Dat weekend leerde hij vijftien bladzijden tekst uit zijn hoofd. Een dag later kon hij zich geen letter meer herinneren. Diezelfde week zat hij weer huilend in de auto. Volgens de huisarts alle symptomen van een klassieke burnout.

Signalen Veel huilen en intens moe zijn.

Behandeling burn out De huisarts adviseerde hem met alles te stoppen. In die tijd deed hij de Zwitserleven-campagne, dus hij kon zich de break financieel permitteren. Hij sliep veel, zat op de bank of wandelde met de hond.

De burn out les Er is iets voorgoed veranderd. Hij let meer op zijn welzijn, heeft geleerd nee te zeggen en kan heel goed luieren.

Aldith Hunkar: 'Ik kon niet stoppen met nóg harder mijn best doen'

Aldith Hunkar, Burn outAldith is journalist voor PocaTV

Hoe het zover kwam Bij elke stap die Hunkar nam, wilde ze het beter doen dan daarvoor. Hierdoor liep zij constant op haar tenen. Door nog harder haar best te doen probeerde ze dat te compenseren.

Breekpunt De pesterijen bij de NOS hebben haar genekt. Ze zag er anders uit, bewoog anders, sprak anders. Ze voelde dat er over haar werd geroddeld. Ineens stonden een paar minuten voor uitzending hooggeplaatste mensen naast haar bureau om iets onaardigs te zeggen, zodat ze uit haar concentratie was. 

Signalen druk op de borst, black-out tijdens de uitzending. Woog uiteindelijk 45 kilo, huilde om niks en hyperventileerde. 

Behandeling burn out Twee sessies bij een psychiater waren genoeg. Die adviseerde: uithuilen, uitrusten en opnieuw beginnen. Met haar eigen tv-station heeft ze zichzelf uiteindelijk gered.

De burn out les Bezig zijn met wat ze het liefste doet is elke dag weer genoeg reden om op te staan.

Alex Klaassen: 'Ik had steeds vaker last van angst- en paniekaanvallen'

Alex-Klaasen, burn outAlex is cabaretier, acteur en zanger

Hoe het zover kwam Er ging geen papier de deur uit en er werd geen telefoontje gepleegd zonder dat er met hem was overlegd. Hij wilde de verantwoordelijkheid – over alles. Het mocht nooit een keertje minder gaan.

Breekpunt In 2009 speelde hij voor het eerst zijn solovoorstelling. De zomer erna speelde hij de hoofdrol in musical Toon.

Signalen Er waren steeds vaker angst- en paniekaanvallen op het toneel. Het zweet brak uit hij dacht dat hij bezweek. Bij het opgaan voelde het alsof zijn keel werd dichtgeknepen. Zonder dat het publiek het in de gaten had, stierf hij vanbinnen. Overdag was ik uitgeput en deed niks. Stiekem verlangde hij naar een lege zaal. Tijdens een vakantie met vrienden ging het licht uit. Hij werd paranoïde. Raakte letterlijk zichzelf kwijt.

Behandeling burn out Hulp van een psycholoog, acupunctuur en haptonomie. 

De burn out les Nog lang bang voor een afgezwakte versie van zichzelf. Dat ze zullen zeggen: 'Sinds die burn out is-ie toch niet meer zo goed als vroeger.'

Karin Bloemen: 'Nee is nee'

Karin Bloemen, burn outKarin is zangeres en cabaretier

Hoe het zover kwam De kiem werd gelegd in 1989, toen haar zus omkwam bij een brand. Bloemen nam haar zesjarige zoontje in huis. Voor hem moest zij sterk blijven. Vervolgens ging haar management failliet, liep haar relatie op de klippen en ontmoette ze een nieuwe man. 

Breekpunt Jaren later was haar jongste dochter net vier maanden toen ze weer begon met optreden. Ze wilden liever thuis zijn bij haar baby, maar was en voelde zich financieel verantwoordelijk voor anderen. Uiteindelijk gaat het mis als wat je doet totaal anders is dan wat je zou wíllen.

Signalen Bloemen trok het fysiek niet meer. Tijdens een optreden tijdes de millenniumwisseling was ze midden in haar liedje even een seconde weg. haar man zag het en zei: ‘Nu is het genoeg’.

Behandeling burn out Psychotherapie en rust nemen: sporten, afvallen, foto’s inplakken, knuffelen met de kinderen. Het leven werd weer meer dan je zo verantwoordelijk voelen, keihard werken, kinderen opvoeden en vervolgens bekaf in slaap vallen?

De burn out les Bloemen geeft haar grenzen beter aan. Nee is nee.

Manuel Venderbos: 'Burn out voelde als strak elastiek om m’'n borst'

Manuel venderbos, burn outManuel is presentator bij de EO

Hoe het zover kwam Totdat het hem overkwam, vond hij mensen met een burn out maar aanstellers. Hij was 34 toen het gebeurde; in de kracht van zijn leven. Hij zou een grote spelshow gaan presenteren op Nederland 1, weer vader worden en had net een nieuw huis gekocht. Ineens zat hij een half jaar thuis en kon ik niets meer. 

Breekpunt Tijdens een van de eerste opnamedagen van De Pelgrimscode zakte hij in elkaar. Zijn lichaam kon niet meer. Zelfs in het ziekenhuis bleef hij presentatieteksten brabbelen.

Signalen Kort voor de burn out zeiden vrienden dat hij veranderd was; minder leuk. Want Venderbos was altijd aan het werk. Hij kon alleen maar slapen en huilen, voelde zich een prutser, iemand die het gewone leven niet aankan.

Behandeling burn out Op momenten was God heel ver weg. Maar hij heeft ook op de hei gefietst, de iPod op shuffle, toen er een prachtig liedje kwam precies op het moment dat hij God vroeg: ‘Waarom overkomt mij dit?’

De burn out les Het heeft hem een wijzer mens gemaakt. Hij leerde nee zeggen. De dingen die hij wél doet, doet hij nu beter. En hij weet één ding zeker: naar die diepe put wil hij nooit meer terug.

Meer weten over burn out?

Bronnen: Linda, BNR nieuwsradio, Volkskrant Magazine