Buiten werken, het is er weer voor. Hoewel? De zon laat het faliekant afweten de afgelopen dagen. Maar als hij zich ein-de-lijk laat zien, vergeet en vergeef je snel. Op De Werelddag van de Zon, staat de zon centraler dan ooit. Er zijn wereldwijd lezingen en congressen om het belang van zonne-energie ter sprake te stellen. Mooi initiatief natuurlijk, maar wij staan op deze dag graag ook even stil bij de zon en zijn positieve effecten (lees: biologische klok, je humeur en je botten) en de negatieve effecten (lees: verbranding, zonnesteek en huidkanker). Huidkanker komt immers steeds vaker voor, het is de tweede meest voorkomende kanker. De afgelopen tien jaar is het aantal gevallen van huidkanker gestegen van 15.000 naar 50.000 per jaar. Voor de ruim half miljoen werknemers die beroepsmatig buiten werken, zijn de risico’s met een 4 tot 5 keer grotere kans navenant hoog.

Ben je als werkgever van buitenwerkers (waaronder vakantiekrachten) verantwoordelijk voor een uv-vrije werkplek?

Uv-vrij is misschien wat veel gevraagd, maar inderdaad je hebt als werkgever een (zorg)plicht. Huidkanker is een beroepsziekte en dus een risico waarvoor je als werkgever de nodige maatregelen moet nemen om bescherming te bieden. Met de juiste maatregelen kan het risico op verbranding of zelfs huidkanker worden beperkt. 


Werken in de buitenlucht: Welke maatregelen je moet nemen om schade te beperken?


De schadelijke gevolgen van uv-straling op de werkplek kun je relatief eenvoudig beperken. Een checklist:

  • Probeer de zon tussen 11.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk te vermijden door een andere werkplanning.
  • Zorg voor afscherming (schaduw, tent, luifel, afdak) van de zon.
  • Draag speciale uv-beschermende kleding.
  • Draag een pet of helm met een nekflap.
  • Smeer je om de twee uur in met een anti-zonnebrandmiddel van minimaal factor 30 en doe dit vaker als je veel zweet.
  • Draag een zonnebril met uv-filter.
  • Ga naar de dokter als een moedervlek verandert of een zweertje niet overgaat.
  • Ga uit de zon als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk, erg snelle   verbranding en raadpleeg een arts.

De 4 stappen die je doorloopt op basis van RI&E:

Stel een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op van de risico’s van de werkzaamheden. Leg gerichte maatregelen om de risico’s te verminderen vast in een plan van aanpak. Onderstaand een 4-stappenplan om buitenwerkers tegen uv-straling te beschermen:

Stap #1: Maak een aangepaste werkplanning

Organiseer de werkplanning zo dat werken in de zon tussen 11.00 en 15.00 uur wordt vermeden.

Stap #2: Verzorg afschermingen

Breng dekzeilen of andere schermen aan boven de plek waar wordt gewerkt.

Stap #3: Stel persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking

Geef hier bij heldere gebruiksinstructies ten aanzien van uv-werende kleding, nekflap aan de helm/pet, oogbescherming, anti-zonnebrandmiddelen, et cetera.

Stap #4: Geef voorlichting

Informeer medewerkers via Intranet, posters, meetings, et cetera, over de vuistregels voor veilig in de open lucht werken.

Werken jouw medewerkers veel in de buitenlucht?

Wil je een beleid opzetten ter voorkoming van blootstelling aan UV-straling uit zonlicht? Bekijk hier de presentatie bij het Stappenplan Zon, UV-straling en buitenwerken. 

Bron: o.a. intersafe
Beeld: Getty Images