Thomas solliciteerde meteen. Hij kreeg de baan en werkte vervolgens succesvol verder op ook een tweede vestiging. En nu groeit Edin door. Hij wordt operationeel manager. En Thomas? Die volgt hem op. Allemaal goede redenen voor een interview met deze twee heren. Over Unique, ontwikkelen, samenwerken en met natuurlijk hun eigen story. 

 

Steek je hand op!

Edin begon zijn carrière bij Unique in Tiel, als intercedent. Na een jaar werd hij senior intercedent en nog maar een maand later begon hij als manager in opleiding. En nu, precies acht jaar na zijn eerste werkdag, is hij operationeel manager. Welke rol speelt Unique in het verhaal van Edin? “Unique is het bedrijf waar ik, toen ik 25 jaar was en begon met werken, de uitdagingen en impulsen vond die ik nodig had. Je bent 25, een starter, en mijn studies nam ik niet heel serieus. Bij Unique groeide ik, ook privé. Met een studie (een nu wel afgeronde hbo-opleiding), eigen huis, huwelijk en twee kinderen. Ik was acht toen ik als vluchteling naar Nederland kwam. En Unique is het bedrijf waar ik als volwassene kansen krijg, waar ik ver kan komen. En dat ver komen hoeft allemaal niet lang te duren. De organisatie is flexibel en als je je hand opsteekt kun je zelf kansen creëren.”

Dat kun jij aan.

Thomas stak zijn hand ook op na een paar gesprekken met Edin over een vacature in Deventer. Wat kenmerkt zijn carrière bij Unique? “Ik begon in Deventer met een nogal mooie uitdaging, het gebied had aandacht nodig. Ik heb de aanvoerdersband aangetrokken en haalde mijn doelen. Al vrij snel vroeg mijn manager daarna of ik een tweede vestiging aan wilde sturen, “want dat kun je wel aan”. En zo gaat het eigenlijk steeds. Als ik zelf net begin te denken over uitdagingen, dan staat de volgende klus al op me te wachten.”

Vallen en opstaan

Beide heren vertellen dat een carrière ook bestaat uit regelmatig vallen en nog vaker opstaan. Edin: “Bijvoorbeeld als er, onverwacht, collega’s vertrekken. Dan sta je er alleen voor en lijkt het alsof alles wat je had opgebouwd wordt afgebroken. Uiteindelijk lukt het toch om het oude resultaat niet alleen vast te houden, maar ook uit te breiden. Met een vloeken, tieren en dan weer de focus erop.” Wat dan ook helpt is een eigen netwerk, zodat je in ieder geval zelf snel kunt schakelen als je vacatures hebt. En dat netwerk bouw je op door goed contact te houden met bijvoorbeeld kandidaten.” Ook Thomas vindt het belangrijk dat je de ruimte geeft om fouten te maken. “Het is vooral belangrijk dat je vlieguren krijgt, dat je open staat voor nieuwe ervaringen en leert. Om te ondernemen en de ruimte voelt om te groeien. Zo doen we belangrijk werk net iets beter dan de concurrent.”

Tips voor managers

Wat hebben Edin en Thomas geleerd en welke tips geven ze collega’s (en elkaar)? Thomas: “Geef iedereen een podium om door te groeien. Ook naar bijvoorbeeld je eigen functie. En zoek altijd een plek waar je jezelf kunt zijn. Dan kost het je helemaal geen moeite om je eigen verhaal te maken of vertellen. Je bent er gewoon iedere dag mee bezig.” Edin heeft nog een tip voor Thomas en andere managers: “Vooral als manager moet je niet meer alles zelf willen doen en altijd willen weten wat er speelt, want dat kan niet. Je hebt er de tijd niet voor.” Beide collega’s geven medewerkers kansen. En vragen zich steeds af: “wat wil jij eigenlijk bereiken?”

Vrouwenbranche

Hoe is het, ten slotte, om als man te functioneren in een organisatie waar vooral vrouwen werken? Edin: “Wat is dat nou voor een vraag?”

Over Edin en Thomas

Edin Alibasic, 33 jaar, is operationeel manager bij Unique. Hij faciliteert 10 Business Teams in de meest brede zin van het woord. Edin bouwt mee aan successen en persoonlijke doelen. Ieder team heeft een andere uitdaging en dat maakt deze functie leuk en uitdagend.

Thomas van der Have, 30, is senior business team manager van Unique Deventer, Apeldoorn en Arnhem/Nijmegen. Naast de eindverantwoordelijkheid voor het behalen van de vestigingsdoelen is hij verantwoordelijk voor de sturing en coaching van 15 consultants, waarbij persoonlijke groei een steeds belangrijk is.

De wereld is uniek en jij bent Unique. Daar maken wij werk van.

Bekijk ons Unique verhaal.

Foto: Diana Magielsen