Intuïtief weten we allemaal wel dat opleiden economisch zinvol is. Hoe meer iemand weet en kan, hoe hoger zijn waarde als werknemer. Het klinkt logisch. Dus investeren we fors in onze medewerkers.

Leestip!

In Nederland gaat er naar schatting zo’n 3,2 miljard euro om in de markt voor ‘niet bekostigd onderwijs’. Dat zijn vervolgstudies of opleidingen aan een particuliere instelling.

 • Ongeveer 1 op de 8 Nederlanders van 17 jaar of ouder volgt zulk onderwijs. 
 • Circa 80 procent van die studie-inspanningen zijn werk gerelateerd.

Dat is goed nieuws, want daarmee scoort Nederland boven het Europees gemiddelde.

Per trainingsdeelnemer wordt zo’n 2.500 euro betaald. Serieuze kosten. Maar de vraag wat het opbrengt, is veel moeilijker te beantwoorden. En de tweede, minstens zo belangrijke vraag is wie dan de vruchten plukt van die extra bagage. Is dat de werkgever of de werknemer die boven de boeken heeft zitten zwoegen? De vele opleiders die actief zijn in de markt kennen het antwoord meestal niet. 

Leestip!

Loont opleiden?

Ja,  maar pas de laatste jaren hebben economisch en sociale wetenschappers daar een antwoord op weten te vinden. Dat hebben ze gedaan op grofweg twee manieren:

 1. De salarisverandering die na een training optreedt
  Vooral managementopleidingen lijken hun geld dubbel en dwars waard, met salarisstijgingen tot 18 procent. Maar ook andere trainingen hebben niet te versmaden salarisgroei tot gevolg: training on the job levert voor mannen gemiddeld zo’n 3,6 procent extra op en voor vrouwen zelfs 4,8 procent. Off the job nemen die getallen zelfs toe tot 6,6 en 9,6 procent. Fijn voor de werknemer die na een door de baas betaalde opleiding of training zijn salaris ziet stijgen. Maar is daarmee ook de investering van de werkgever gerechtvaardigd? Of heeft hij alleen maar geld uitgegeven om iemand een tijd te missen en vervolgens meer salaris te mogen uitbetalen? Hier komen we wetenschappelijk op gladder ijs.

 2. Het meten van de productiviteit van getrainde en opgeleide medewerkers
  Dat ze productiever zijn, blijkt al snel. Maar hoevéél productiever? Dat kwantificeren blijft een helse klus. Eigenlijk zijn er maar twee goede studies voorhanden die werkelijk ingaan op de return on investment op de opleidingseuro. Ze gebruiken andere data en andere methoden, maar bereiken daarmee toch dezelfde inzichten. Het zijn inzichten die ook al doorschemerden toen we naar de cijfers over salarisontwikkeling en productiviteitstijging keken. Wat blijkt? De productiviteitsstijging is ongeveer tweemaal zo groot als de stijging in het loon.

In andere woorden: opleiden loont. Voor de individuele werknemer, die er na zijn inspanningen in salaris op vooruit gaat. Voor de werkgever, die onder de streep een positief effect vindt van zijn uitgaven. En niet in de laatste plaats voor de 19.000 opleidingsaanbieders in Nederland, die eindelijk iets over hun toegevoegde waarde kunnen zeggen. Weer wat geleerd.

Opleiden: Facts, figures en tips

 • Stuur je medewerksters op training. Vrouwen hebben volgens de onderzoeken tot drie procentmeer baat bij extra opleiding dan mannen. 
 • Er is een sterke relatie tussen effect en eerdere opleidingen en trainingen. Hoe hoger de basisopleiding en hoe meer extra’s zijn geleerd, hoe vruchtbaarder elke extra opleidingseuro is. 
 • Managementopleidingen leveren de meeste winst op. In salaristermen tot zo’n 18%, in productiviteitstermen zelf meer dan 36%. 
 • Langdurig effect bereik je met door de werkgever geregelde opleidingen. De winst in skills, inkomsten en productiviteit houdt 13 jaar aan. Andere opleidingen zijn min of meer uitgewerkt na 8 tot 10 jaar.
 • Tegenover elk geïnvesteerd opleidingsuur moet volgens onderzoek zo’n 2 uur worden uitgetrokken voor praktijk-implementatie.
 • Zorg altijd voor de vertaling naar het individu. Hoe beter een training aansluit bij de praktijk en de strategie van een onderneming, hoe groter het effect.
 • Opleiden heeft een sterk effect op het innovatief vermogen. Tien jaar werken laat het innovatief vermogen toenemen met 43%. Tien jaar opleiding leidt tot een toename van wel 112%.

Leestip!

Zelf investeren in opleiden?

Neem een kijkje bij de trainingen en opleidingen van Unique en zoek een passende opleiding in de opleidingscatalogus. Hier kun je snel en makkelijk zoeken naar een opleiding en filteren op prijs en locatie. Boek je opleiding direct online, vergelijk en lees ervaringen andere deelnemers. 

Leestip!