Beeld: Getty Images

De wervingsproblemen zijn volgens loonstrookverwerker ADP een stuk hoger dan voorzien. Uit het jaarlijkse onderzoek van ADP, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim duizend hr-professionals blijkt dat een derde van hen momenteel problemen ervaart bij het werven van personeel. Vooral de sector Vervoer en Transport heeft moete met het vinden van de juiste kandidaten. Ook de toename van wervingsproblemen bij financiële instellingen blijkt sterker dan verwacht.
ADP spreekt van een 'mismatch’ tussen de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Daarbij is er over de gehele linie vooral veel vraag naar ervaren professionals en weinig tot geen vraag naar starters. Qua opleidingsniveau is er de meeste vraag naar mbo'ers en hbo'ers.
In de top tien van moeilijkst vervulbare vacatures staan technici en onderhoudsmedewerkers in de industrie op één. ICT'ers bij financiële instellingen en in de groot- en detailhandel staan daarbij op twee en drie.

Is er dan helemaal geen oplossing voor het nijpende tekort aan deze specialisten op de arbeidsmarkt? We verzamelden 4 initiatieven van organisaties en bedrijven die op een andere manier naar het probleem en de oplossing kijken. Een overzicht:


#1 Geef mensen met autisme een kans

Mensen met autisme blinken vaak uit in het opmerken van details en in het ontdekken van patronen; dit maakt ze heel geschikt voor het werk in de informatietechnologie,” zeggen vier Nederlandse ICT-bedrijven (Flincl, ITvitae, Specialisterren en Cardan Technobility) die voornamelijk werknemers met autisme in dienst hebben en gaan samenwerken in een coöperatie IN2IT. Ook kunnen zij langer testwerkzaamheden verrichten zonder dat hun aandacht verslapt. Toch vinden ICT-ers met autisme vaak moeilijk een baan. De oorzaak? Hoog opgeleide werknemers in Nederland zouden bijna olympisch kampioenen moeten zijn is de ervaring van de ICT-bedrijven. “Ze moeten goed kunnen samenwerken, flexibel zijn, breed én specialistisch. Voor hun kerntaken zijn al deze vaardigheden echter lang niet altijd relevant.” Mensen met autisme zijn vaak niet ‘allround’, maar juist specialist op één of meerdere gebieden. Dit vormt vaak een struikelblok tijdens sollicitatieprocedures. Bovendien hebben zij regelmatig hun hbo- of universitaire opleiding nét niet afgerond. Echter met een aantal aanpassingen kunnen mensen met autisme uitstekend functioneren. Kijk hier voor het hele verhaal:


#2 Zie vluchtelingen als interessant arbeidsmarktpotentieel

Werkgeversorganisatie VNO NCW, de gemeente Eindhoven en de Nederlandse Spoorwegen zien kansen in de komst van vluchtelingen en arbeidsmigranten naar Europa. Personeelstekorten in met name technische en ict-functies kunnen worden opgelost. De vluchtelingen die nu naar Nederland komen kunnen een interessant arbeidsmarktpotentieel zijn voor ons, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. "Wij zijn met name op zoek naar mensen met een technische of ict-achtergrond. Die zijn schaars. We komen graag in contact met deze mensen. Taal kan voor sommigen wel een belemmering zijn bij technisch werk op de werkvloer omdat Nederlands de voertaal is." De NS voert momenteel een wervingscampagne om aan schaars technisch personeel te komen. Het bedrijf heeft jaarlijks 4.500 vacatures voor onder meer treinmonteurs, machinisten en it'ers, functies die in Nederland moeilijk te vervullen zijn. Bij Vereniging VluchtelingenWerk lopen twee projecten om vluchtelingen met een status aan passend werk te helpen, gefinancierd door opbrengsten uit de Nationale Postcodeloterij. Ze worden begeleid door jobcoaches. Sinds 2013 zijn 584 vluchtelingen van uiteenlopend opleidingsniveau aan een baan geholpen in de metaal- en elektrotechnische industrie, horeca, welzijn en zorg. Kijk hier voor het hele verhaal.

#3 Bied oudere ICT'ers in de WW een baan en omscholing

Volgens de Marktmonitor ICT van de beroepsorganisatie Ngi-NGN komt het tekort aan ICT'ers dit jaar uit op vijfduizend tot zevenduizend. Er worden met name veel systeemontwikkelaars gezocht. Tegelijkertijd worden volgens cijfers van uitkeringsinstantie UWV circa 6.700 werkloosheidsuitkeringen uitgekeerd aan middelbaar en hoger opgeleide ICT'ers. Ngi-NGN stelt dat 58 procent van de ICT'ers in de WW 45 jaar of ouder is. Zij komen volgens de vereniging niet aan de bak, omdat werkgevers ze te oud vinden. Ngi-NGN roept werkgevers op om te investeren in omscholing van ICT'ers. Het wordt volgens de vereniging tijd dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen, voor ervaring durven te kiezen en deze mismatch oplossen. ICT’ers die thuiszitten moeten bijscholing krijgen om ergens te komen werken. Kijk hier voor het hele verhaal.

#4 Last van mismatch? Ga 'hearthunten' 

Tevreden toptalenten en specialisten laten zich niet wegkapen. Dus moet recruitment over een andere boeg, betogen Albert Jan Jongsma en Rob Berbers van Sixteenotwo. Dit recruitmentbureau nieuwe stijl zegt: Je moet al in gesprek vóórdat een vacature ontstaat. Want het is te laat als je pas met zoeken begint op het moment dat de vacature ontstaat. Want, is hun redenatie, door een match op cultuur haalt de opdrachtgever de allerbeste mensen (ervaren, kwalitatief, gespecialiseerd, talentvol) in huis. Zelf noemen ze het 'hearthunten'. Je voert een persoonlijk gesprek, je ervaart een klik (of niet) en spreekt af om elkaar nóg beter te leren kennen. Er ontstaat een duurzame relatie en zowel kandidaat als bedrijf weten écht waar ze (straks) aan beginnen. Sixteenotwo mikt op een doelgroep - zo’n 60 procent van de kandidaten - die he-le-maal niet op zoek is naar een nieuwe uitdaging. De psychologie hierachter: Mensen die het verschrikkelijk naar hun zin hebben, zijn niet alleen goed (gespecialiseerd), maar denken ook drie keer na. Ze zijn weloverwogen in hun beslissing en zullen als ze voor je kiezen niet over één nacht ijs gaan. Kijk hier voor het hele verhaal.

Nog meer tips en oplossingen?
Gekwalificeerd technisch personeel vinden een crime? Adriaan Belonje, directeur van Technicum, geeft 6 tips.